Здраве и красота

10 признака на астма, за които да следите

Явни и скрити признаци, които могат да подсказват за този здравословен проблем

23.10.2021г. / 05 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Астмата е здравословно състояние, което често се подценява. Съществуват много митове по отношение на астмата, които карат страдащите от нея да контролират погрешно състоянието си, като това повишава риска от влошаване и задълбочаване на проблема, в тежки случаи дори може да доведе до смърт.

Храни, които могат да провокират пристъп на астма

Много хора не осъзнават, че имат астма, въпреки че се справят трудно с ежедневните си ангажименти, според Пурви Парик, алерголог и имунолог, цитиран от Self.com. Според него симптомите на астма често могат да са объркващи и да имитират други респираторни проблеми и алергии. Някои от по-леките симптоми могат да се проявяват в продължение на години, докато човек осъзнае, че страда от астма.

Какво точно представлява астмата?

Дихателните пътища са разделени общо на горни и долни. Към горните дихателни пътища спадат устата и носът, а към долните – белият дроб, казано най-общо. Задачата на устата и носа е да улавят и пренасят въздуха към белия дроб, като го насищат с кислород. Той от своя страна насища кръвта с кислорода. Това го пренася до всяка точка на тялото.

Когато човек страда от астма, различни дразнители могат да причинят възпаления на дихателните пътища, което може да намали и влоши преноса и доставката на кислород до важни органи и тъкани. Сред дразнителите най-често са алергени, козина, полени, студен въздух, мухъл, цветен прашец, респираторни инфекции, причинени от вируси и бактерии.

Домашни лекове срещу астма

При настъпване на възпаление в дихателните пътища се наблюдава подуване на тъканите, което подтиква мускулите около дихателните пътища да се свият, което допълнително затруднява вдишването и издишването. Лигавиците на дихателните пътища започват да отделят секрет и слуз, което затруднява още повече дишането.

По отношение на провокиращите механизми на астмата, те могат да включват и още по-широк кръг от дразнители. Съществува астма, причинена от упражнения и тренировки, професионална астма, астма, предизвикана от алергии. Тези видове астма се провокират от различни вещества, пренасяни във въздуха.

Кои са по-тежките признаци на астма?

Задух

Недостигът на въздух е характерен за астмата. Той е сред най-разпознаваемите симптоми. Наблюдава се заради недостатъчният пренос на кислород към тъканите, пише self.com.

10 начина да облекчите астмата и признаците на алергия

Кашлица

Кашлицата се наблюдава, когато се появи дразнител, отключващ астмата. Кашлицата е отличителен признак на астмата, въпреки че може да се наблюдава и при други дразнители. Затова и много хора често я пренебрегват.

Хрипове

Хриповете се наблюдават заради повишеното отделяне на слуз и секрети от раздразнените лигавици. Слузта и секретите слизат надолу в дихателните пътища, като причиняват задръстване. При вдишване и издишване се чува хриптене.

Стягане в гърдите

Астмата се характеризира със спазъм в областта на гърдите. Страдащите от астма често усещат стягане и тежест в гръдния кош, особено изострени при пристъп.

Съвети към астматиците по време на пандемията с COVID-19

Кои са по-скритите признаци на астма?

По-слаба и ненатрапчива кашлица, която обаче не изчезва

Ако астмата не се контролира през цялото време, а само в случаи на обостряне и при пристъп, това може да доведе до постоянна хронична кашлица, която не отминава.

Трудно заспиване

Затруднението в дишането може да влоши и съня. Астмата може да предизвика трудно заспиване, често нощно будене, неспокоен сън. Според алергологът Анастасия Клева от Асоциацията по алергология в Ню Йорк, това може да се дължи на хормона на стреса кортизол, който през нощта се повишава, което влошава възпаленията, включително и на дихателните пътища.

Учестено дишане

Един от по-трудно разпознаваемите симптоми на астмата е учестеното дишане. То се случва, защото организмът не получава достатъчно количество кислород, от което се нуждае. Затова започвате да дишате все по-бързо и с по-кратки вдишвания, за да компенсирате недостига.

Природни методи за борба с астмата

Трудности при упражнения и физическа дейност

Недостатъчното насищане на тъканите с кислород води до намален капацитет на мускулите, липса на енергия, трудност в справянето с различни физически дейности, тренировки. Ако при най-малкото усилие започвате да кашляте, да се задъхвате и да се чувствате уморени часове наред, това може да е признак на астма.

По-тежки настинки

При наличие на астма има вероятност вирусните инфекции и настинките да протичат по-тежко. Те са по-продължителни и с по-тежки симптоми. Възпаленията на дихателните пътища са по-сериозни и преминават по-бавно и трудно въпреки лечението.

Постоянна умора

Умората е често срещан скрит симптом, който настъпва заради намаленото количество кислород, което достига до тъканите. Това ви кара да се чувствате уморени, без енергия, неспособни да извършвате нормални обикновени дейности през деня.

Ако почувствате някакви симптоми, които ви притесняват, незабавно се консултирайте с лекар.

* Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
interesno da naistina e verno no edno e e ycudvasto ce se opitvat da lekuvat asmatici kato nas dori i po avtomusite sas pisaniee za asmaa toees nadraskavani na avtobusa sas nazvanieto asmaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар