Здраве и красота

5 изненадващи неща, които ви правят изморени

Причини за липса на енергия след събуждане

03.11.2021г. / 11 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се събуждате изморени, въпреки че си лягате рано и по едно и също време, има други фактори, които може би се отразяват на здравия ви и пълноценен сън. Има някои изненадващи причини да се събуждате изморени и без енергия. Те се крият в навиците ви през деня.

Защо се будите изморени сутрин?

Кои са изненадващите неща, които вероятно ви правят изморени дори след събуждане от сън?

Бъркотията на бюрото

Психическото изтощение не е за подценяване. Често то може да се окаже много по-трудно преодолимо от физическото. Ако след физическо натоварване се възстановявате само след като се наспите добре, при психическата умора сънят може да пострада, от което да произтече редовно събуждане без енергия. Мозъкът трудно филтрира безпорядъка около себе си, заради което нивата на стрес в тялото се повишават. Неподреденото бюро, затрупано с пособия, предмети, бележки, срокове и документи може да е причината да се събуждате изморени.

Пропускате хранения

Храненето, особено пълноценното такова, е от решаващо значение за нивата на енергия в тялото. Ако пропускате хранене и гладувате по някаква причина, това е една от причините да страдате от липса на енергия и да се събуждате изморени. При дефицит на калории организмът се затруднява в изпълнението на жизнените си функции, като това се отразява и на способността за работа, на паметта и концентрацията, на качеството на изпълнение на различни задачи в ежедневието.

Средства срещу изморени очи

Пропускате сутрешната си тренировка

Ако не сте от хората, които тренират редовно или сте от онези, които тренират, но си намират причина често да пропускат сутрешната си тренировка, това също може да е една от скритите причини за липса на енергия. Тренировките всъщност дават повече енергия на тялото, отколкото да го изтощават. Дори да се уморите физически след тренировка, отзвукът, който има тя върху организма всъщност е повишаване на енергийните нива и тонуса. Изследване на учени от Университета в Джорджия, цитирано от purewow.com констатира, че трениращите сутрин имат по-високи нива на енергия от хората, водещи заседнал начин на живот.

Свързани статии

Не консумирате достатъчно желязо

Желязото е елемент, който е съществено важен за живота. Без него преносът на кислород към тъканите е невъзможен. Желязото участва в жизненоважния процес на формиране на хемоглобина и пренасянето му към клетките и тъканите. Ако не ядете достатъчно храни, богати на желязо, това може да е една от причините да сте слабо енергични и винаги уморени, дори след събуждане. Богати на желязо храни са меса, яйца, тофу, бобови култури, листни зеленчуци, черен дроб, риба, червено цвекло.

Храни, които ви правят неочаквано изморени

Спите твърде много

Ако погрешно смятате, че продължителното спане ще ви донесе повече тонус и енергия, това може да е една от причините да се събуждате уморени. Както с всяко друго полезно нещо в големи количества, така и със съня нещата се свеждат до здравословни граници. Прекалено продължителното спане може да влоши качеството на съня. Според проучване, цитирано от healthline.com, количество сън определено не означава качество.

Коментирай