Здраве и красота

5 начина да изберете здравословни сокове и смутита

Не всички плодови и зеленчукови сокове са полезни

07.11.2021г. / 05 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовите и зеленчуковите сокове имат славата на здравословни напитки. Те са наситени с полезни съставки – витамини, минерали, антиоксиданти. Считат се за по-здравословен вариант и алтернатива на всички останали напитки, особено такива с добавена захар.

3 вълшебни рецепти за зеленчукови сокове

Но не всяка напитка от плод или зеленчук може да се определи като здравословна. На теория е така, но на практика на пазара се предлага голямо разнообразие от плодови и зеленчукови сокове, включително прясно изцедени такива, които може да не са толкова здравословна опция.

Соковете могат да бъдат част от здравословната диета, но те не са заместител на плодовете и зеленчуците, най-вече защото не съдържат цялото количество фибри, които се съдържат в целите плодове и зеленчуци, обяснява диетологът Дана Анджела Уайт, цитирана от realsimple.com.

Кои са наистина здравословните сокове? Как да изберете най-полезния вариант?

Четете етикета

Само защото една напитка е представена като здравословна на етикета си, това не означава, че е изцяло такава. Напитките, закупени от магазините, са предварително пакетирани. Някои от тях са претърпели някаква обработка. Други съдържат добавени захари, стабилизатори, оцветители. Дори в тях да се съдържат натурално изцедени плодови или зеленчукови сокове, добавените им съставки могат да ги превърнат в не толкова здравословен вариант. Четете внимателно етикетите и избирайте сокове без добавени примеси.

Плодови сокове, които са по-здравословни, отколкото предполагате

Избирайте студено пресовани сокове

Ако искате да сте сигурни, че сокът, който избирате, е по-здравословен, по-добре е да предпочетете студено пресовани или изстискани сокове. Приготвянето на домашен сок е най-здравословният вариант. Така ще сте сигурни в състава му.

Избирайте здравословни съставки

Плодовете и зеленчуците са богати на здравословни съставки, но някои са с по-наситено съдържание на хранителни вещества и микроелементи от други. За да превърнете консумацията на сокове в начин да стимулирате здравето си, избирайте богато разнообразие от плодове и зеленчуци, но най-вече възползвайте се от мощните добавки, които можете да вложите в сока си. Добавете например куркума, канела, джинджифил. Тези подправки имат чудесен вкус, изпълнени са с антиоксиданти и активни вещества, подобряващи здравето.

Зелени сокове за отслабване и здраве

Придържайте се към сезонни продукти

Сезонните плодове и зеленчуци са винаги най-добрият избор. Продукти, които са отгледани и набрани в региона, където живеете, а не доставени от друго място, са изпълнени с витамини, минерали и антиоксиданти, от които тялото ви се нуждае, защото не са изкуствено отгледани. Избирайте сезонни продукти за здравословните си сокове.

Внимавайте с детокса

Много хора практикуват детоксикирането на организма чрез сокове. Според доктор Уайт, това не е здравословен избор, защото крие много рискове. Плодовите и зеленчуковите сокове могат да са чудесно допълнение към здравословната ви диета, но ако ги използвате като заместител на храненето вместо цели плодове и зеленчуци, повишавате риска от някои здравословни състояния.

4 полезни сока за вашата диета

Плодовите и зеленчуковите сокове са с високо съдържание на прости захари, което повишава риска от диабет тип 2. Фруктовата захар се обработва и складира в черния дроб. Там тя се превръща в триглицериди. Повишените нива на триглицериди и холестерол в кръвта могат да влошат здравето на черния дроб и сърдечносъдовата система.

Коментирай