Здраве и красота

Витамини и минерали, които могат да помогнат при пърхот

Здравословна диета, богата на тези вещества, може да облекчи пърхота

05.11.2021г. / 05 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е един от най-често срещаните проблеми с кожата на главата, от който страдат милиони хора. Белите снежинки по раменете ви могат да ви накарат да изпитвате неудобство. Пърхотът предизвиква не само неудобни ситуации. Той може да предизвика и доста силен дискомфорт. Сърбеж, лющене, сухота или твърде мазен скалп, раздразнения са само част от симптомите, които носи със себе си това кожно състояние.

5 причини за пърхот, различни от суха кожа

Пърхотът е форма на лек себореен дерматит. При някои хора може да е в по-тежка форма. Според клиника Майо, пърхотът може да бъде сух и мазен. Половината от хората на земята страдат от пърхот заради генетична предразположеност. Ако не се въздейства на пърхота, той може да влоши състоянието на кожата на главата.

Според healthline.com, има и други фактори, освен генетичните, които влияят върху появата и интензитета на пърхота.

Сред тях са някои хранителни вещества, които могат да имат връзка с него.

Как да се преборим с честите появи на пърхот?

Кои хранителни вещества могат да подпомогнат борбата с пърхота?

Според изследване от 2015 година, публикувано в Journal of Clinical Investigative Dermatology и цитирано от healthdigest.com, съществуват предположения, че ниските нива на витамин В2, В3, В6 и цинк могат да имат връзка с появата на пърхот.

Американската национална академия по инженерна медицина съобщава, че себорейният дерматит е клиничен симптом на дефицит на витамин В6 или пиридоксин. Експертите смятат, че ниските нива на биотин (витамин В7) също имат отношение към появата на постоянен пърхот и косопад. Това е така, защото витамините от група В като цяло играят роля в процесите на образуване и обмен на кожните клетки.

5 неподозирани причини за поява на пърхот

Учените не са напълно сигурни каква е връзката между тези хранителни вещества и пърхота, но хроничното страдание от пърхот може да е предизвикано от недостиг на цинк, ниацин, пиридоксин, рибофлавин.

Богати на тези ценни витамини са пълнозърнестите храни, рибата, яйцата, нетлъстите меса, бобовите растения, зелените листни растения, семената. Можете да ги включите в диетата си за повече здраве не само на скалпа и кожата, но и на целия организъм.

Чести грешки при лечението на пърхот

* Статията е информативна. Ако подозирате, че имате хранителен дефицит, консултирайте се с лекар. Консултирайте се и с дерматолог, ако страдате от постоянен пърхот.

Коментирай
Здраве и красота