Здраве и красота

Има ли брашно, което се счита за най-здравословно?

Кое брашно да изберем като най-полезно

11.11.2021г. / 05 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Брашното е неизменна част от храненето. От него се приготвят хляб, тестени изделия, паста, сладкиши, любими храни, които присъстват в културата на много народи от векове. Хлябът и тестените изделия са част от храненето, но както знаем, бялото брашно от пшеница е сочено за един от главните врагове на стройната фигура. То се счита и за фактор в повишения риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване.

Алтернативни заместители на бялото брашно

Когато търсим здравословна и полезна алтернатива на бялото пшеничено брашно, едно от основните ни съображения е степента на рафиниране. Колкото по-рафинирано е брашното, каквото е универсалното брашно от пшеница, което използваме за всякакви печива, толкова по-лишено е то от хранителната си стойност. Процесът на рафиниране лишава пшеницата от триците и зародиша, които са и главните носители на хранителна стойност. Без тези компоненти пшеницата не съдържа основните си хранителни вещества, пише sciencedirect.com.

По този начин бялото брашно остава висококалорично, но с ниско съдържание на полезни протеини, фибри, здравословни мазнини, въглехидрати. По тази причина бялото брашно е един от водещите фактори по затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно

Това означава, че колкото по-рафинирано е брашното, толкова по-големи са тези здравословни рискове от него, според WebMD. Колкото по-малко рафинирано е брашното, толкова по-здравословен избор го прави това. Сред считаните за най-полезни брашна са тези на зърнена основа, пълнозърнести брашна, брашна от ядки.

Какви са хранителните качества на нерафинираните брашна и алтернативните брашна?

Вариантите за здравословен избор на брашно са много. Сред тях са тези от бадеми, кокос, ориз, овес, киноа, пълнозърнеста нерафинирана пшеница. Хората, които се опитват да елиминират бялото брашно и тестените изделия с глутен от диетата си, могат да включат брашно от ядки, бадемово, кокосово брашно, брашно от овесени ядки. Кокосовото брашно не е ядково брашно, но въпреки това е много добър избор, особено за хората, страдащи от алергии към ядки.

4 брашна, подходящи за диабетици

Свързани статии

Бадемовото и кокосовото брашно са много богати на полезни мазнини и фибри, с по-ниско съдържание на въглехидрати са, което ги прави чудесни в контрола на кръвната захар и инсулина. Бадемовото брашно е много добър източник на магнезий и витамин Е, според данни на Института „Джонс Хопкинс“.

Зърнените брашна са прекрасен избор и са не по-малко здравословни от ядковите. Брашната от ориз, елда, овес, киноа не съдържат глутен. Същевременно са изключително богати на протеини, фибри, витамин В6, желязо, калий, калций. Пшениченото брашно, което не е рафинирано, съдържа глутен, но пък съдържа и цялата палитра от хранителни вещества, налични в целите му зърна. Според healthline.com, то е превъзходен източник на сложни въглехидрати, фибри, желязо, калий.

Брашно от рожков и здравословните му ползи

Има много опции за избор на здравословно брашно, различно от рафинираното бяло брашно. Не се страхувайте да опитате всяко от тях. Заслужават място на трапезата.

Коментирай