Здраве и красота

Какви са последиците от дефицита на фибри в диетата?

До какво могат да доведат нисковъглехидратните и кеторежими на хранене

11.11.2021г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването обикновено изисква доста жертви. И за да не се чувстват постоянно гладни, много хора избират да се хранят нисковъглехидратно, кето или по подобни начини, което има бързи и завидни резултати, но пък има един основен недостатък – изключват се въглехидратите. Обикновено при такива стилове на хранене или диетични режими плодовете са най-ограничени. В някои случаи се намалява драстично приемът на зърнени храни, варива. Някои зеленчуци също биват изключени от менюто.

Богати на фибри храни, полезни за червата и храносмилането

По този начин в стремежа си да ограничите или изключите напълно въглехидратите, вие изключвате и още един много важен компонент от храната си – фибрите.

Фибрите се намират именно в тези храни, които са богати на въглехидрати и които имат изключително ценни ползи за здравето. Наред с фибрите, които по същество са вид въглехидрати, плодовете, зеленчуците, зърнените, пълнозърнестите храни и варивата са богати източници на витамини, минерали, антиоксиданти. Ето защо те са незаменими в здравословното и пълноценно хранене.

Видове фибри

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. И двата вида са важни за организма. Разтворимите фибри помагат на храносмилането, забавят усвояването на захарите от храната, като стабилизират нивата на кръвната захар. Неразтворимите фибри улесняват преминаването на храната през храносмилателния тракт. С тяхна помощ се регулира и изхождането.

Ключови признаци, че тялото ви се нуждае от фибри

До какво води липсата на достатъчно фибри. Какви са последиците от дефицита на фибри в диетата?

Храносмилането може да се затрудни

Ако наблягате основно на протеините и мазнините в диетата си, това означава, че сте в риск от дефицит на фибри. Храните с високо съдържание на протеини и мазнини могат да доведат до запек, влошено храносмилане, забавяне на движенията на червата, трудно усвояване на редица хранителни вещества от храната. Диетичните фибри се набавят от ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Сърдечносъдовото здраве може да се влоши

Фибрите имат доказан ефект в намаляването на холестерола, триглицеридите и кръвната захар. Всичко това оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, като я предпазва от заболявания, високо кръвно налягане, понижава риска от инфаркт и инсулт. И тъкмо обратното – диетите с високо съдържание на мазнини и протеини могат да повишат тези рискове.

5 големи ползи от фибрите

Свързани статии

Имунната система страда

Имунната система може да влоши защитните си функции заради липсата на достатъчно фибри в храната. Това се дължи на факта, че полезните бактерии в червата губят значителна част от функциите си, ако в храненето липсват фибри. Фибрите са основният източник на ресурс за пробиотичните бактерии в червата ни, а от тяхното здраве зависи и здравето на имунната система.

Признаци, че не ядете достатъчно фибри

Нивата на кръвната захар може да се повишат

Не е нужно да страдате от диабет, за да се повиши рискът ви от покачване на кръвната захар при дефицит на фибри в диетата. Ако се храните редовно и в големи количества с тестени изделия от бяло рафинирано брашно за сметка на здравословните фибри от плодовете, зеленчуците, зърнените, пълнозърнестите храни и варивата, е много вероятно стойностите на кръвната ви захар да се повишат. Усвояването на бързите въглехидрати от пакетираните и тестените храни предизвиква внезапни скокове в кръвната захар. Наличието на фибри в храната намалява стойностите на глюкозата в кръвта. Отсъствието им може да има негативен ефект върху усвояването на захарите от храната.

Коментирай