Здраве и красота

Сушени малини – за млада кожа и контрол на кръвната захар

Вкусни и полезни

23.11.2021г. / 06 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Малки, вкусни, свежи... Малините, обичаме да ги хапваме през цялата година. През пролетта и лятото можем да си позволим свежи плодове, а в останалата част от годината бихме могли да хапваме сушени малини. Хубавото е, че могат лесно да бъдат намерени в магазините за здравословни храни.

Сушените малини са богати на Витамин К, магнезий, манган, фосфор, калий, мед. Можем да ги добавяме към смутита, кексове, кремове, домашен шоколад, овесена каша, кисело мляко и т. н. Вижте още няколко ползи от тяхната консумация.

Полезни за здравето на мозъка

Редовната консумация на сушени малини е полезна за цялостното здраве на организма. В западни проучвания свързани с алцхаймер и паркинсон, се установява, че невровъзпалителните процеси в мозъка играят решаваща роля в развитието на тези заболявания. Учените смятат, че това се отнася и за някои видове инсулт.

От друга страна, малините са богати на флавоноиди, които имат потенциала да предпазват невроните срещу увреждания, предизвикани от невротоксини. Също така спомагат за потискането на невровъзпаленията и насърчават паметта и когнитивната функция.

Вкусни сушени плодове за есенно-зимното меню

Борят се с хроничните заболявания

Плодовете са добър източник на антиоксиданти, които са в състояние да се борят с различни видове рак и хронични заболявания, смятат учените. Малините са богати на антиоксиданта витамин С, за който се смята, че може да намали риска от развитие на ракови заболявания. Сушените малини ни осигуряват и фитохимикал, наречен елагова киселина, който може да се бори с различни видове ракови заболявания като рак на гърдата, белите дробове и кожата.

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Спомага за регулиране на кръвната захар

Малините, дори когато са сушени, имат малко калории и захари, но са с високо съдържание на полифеноли и фибри. Учени смятат, че това са едни от най-добрите плодове не само за диета, но и за контрола на диабет тип 2.

Забавят процесите на стареене на кожата

Още една добра причина да добавим сушени малини в менюто си, когато не можем да ги хапваме свежи е, че антиоксидантите в тях могат да предотвратят признаци на фотоиндуцирано стареене, като пигментацията на кожата.

Ядки и сушени плодове, които да включите във вашата диета

Витамин С и елаговата киселина, които също са антиоксиданти, забавят процеса на стареене, като намаляват оксидативния стрес в тялото. Също така, съединения наречени антоцианини, които придават яркия цвят на плодовете, също имат антиоксидантни и антимикробни свойства, които намаляват стареенето.

Свързани статии

За добро зрение

За редовната консумация на свежи и сушени малини се смята, че е полезна за здравето на очите. Те съдържат антиоксидант, наречен зеаксантин, за който се смята, че спомага за намаляване увреждането на очите, причинено от излагане на UV лъчи.

За добро храносмилане

Малините са едни от най-полезните плодове за здравето на храносмилателната система. Разтворимите фибри, които се съдържат в малините забавят процеса на храносмилане, като осигуряват на тялото достатъчно време да усвои цялата храна и да ни поддържа сити. За полезните храни като малините и не само, които са богати на фибри, се смята, че намаляват риска от рак на дебелото черво и ректума. Фибрите са от съществено значение за чревния микробиом, което от своя страна подпомага процеса на храносмилане.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )