Здраве и красота

5 невероятни ползи от крушите за коса и кожа

Защо е важно да ги консумираме и да ги прилагаме като маски върху кожата и косата

19.11.2021г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Крушите са един невероятно полезен есенен плод. Те са от плодовете, които са се наситили с изобилие от слънчеви лъчи по време на зреенето си през цялото лято, а когато дойде есента и е време за реколтата им, ние имаме удоволствието да почерпим от превъзходните им хранителни и вкусови качества.

5 причини крушите да са толкова здравословни

Крушите са много богати на фибри, витамини, минерали и множество антиоксиданти. Те имат свойството да поддържат имунитета, храносмилателната функция, да насърчават сърдечносъдовото здраве и да балансират кръвната захар.

Превъзходните им свойства за здравето са неоспорими. Но крушите имат още една причина да бъдат на почит. Те са много полезни и за здравето на косата и кожата.

Каква е хранителната стойност на крушите?

Крушите са много богати на въглехидрати, диетични фибри, антиоксиданти, фруктоза. Съдържат витамините А, С, D, К, Е, фолиева киселина, витамините от група В, както и минерали, сред които калций, магнезий, калий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор.

Полезните свойства на крушите

В крушите се съдържат фенолни съединения, които по същество са антиоксиданти и които имат огромно влияние за здравето на организма, кожата и косата, тъй като се борят със стареенето, стреса, възпаленията навсякъде в тялото. Сред фенолните съединения в крушите са хидроксикиселините, флавоноидите, антоцианините, каротеноидите, лутеин, зеаксантин.

Какви са ползите от крушите за здравето?

Крушите са прекрасен източник на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, със стареещите процеси, с възпаленията, като стимулират обновяването на клетките, подпомагат имунната система.

Крушите подобряват храносмилането. Благодарение на изобилието от фибри в състава си, те стимулират работата на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в червата и спомагат за поддържането на метаболизма и теглото.

Крушите и техните здравословни ползи

Изобилието от фибри играе съществена роля за контрола на кръвното налягане, холестерола, триглицеридите, като това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Фибрите в крушите имат свойството да влияят положително и върху нивата на кръвната захар. Това спомага за контрола на диабета, както и за предхождащите го състояния, като предиабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване.

Комбинацията от диетични фибри и флавоноиди в крушите може да е полезна и в контрола и превенцията на някои видове рак, сред които рак на гърдата, стомаха, белите дробове, яйчниците, пикочния мехур, дебелото черво, според beautyglimpse.com.

Маски с круши за стегната кожа на лицето

Кои са ползите от крушите за косата и кожата?

1. Поддържат кожата овлажнена

Крушите са много богати на течности. Консумацията им и прилагането им върху кожата под формата на маски има свойството да хидратира в дълбочина. Те спомагат за запазването на естествената влага в кожата, като балансират pH-то ѝ.

Коментирай