Здраве и красота

Капсули за кафе – защо може да крият опасност за здравето

Потенциални рискове от употребата на кафе в капсули

22.11.2021г. / 07 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е любима напитка на много хора. Денят трудно може да започне без кафе, ако сте свикнали да се наслаждавате на аромата и вкуса му рано сутрин. Приготвянето на кафе вече е много по-лесно и бързо, благодарение на капсулите. Те се използват широко и вече са достъпни и за ползване у дома. Въпреки удобството им обаче, те вече придобиха славата на враг на околната среда. Това е така, защото пластмасата, която се използва за направата на капсули за кафе, не е рециклируема.

5 алтернативни напитки на кафето, които дават много енергия

Според доклад, публикуван в Current Research in Toxicology, приготвянето на кафе чрез капсули съставлява 28% от общото потребление. Това означава, че всяка година в природата се изхвърлят тонове пластмаса за еднократна употреба, която не може да се рециклира.

Тази вреда оказва косвено влияние върху здравето ни чрез замърсяване на околната среда. Но капсулите може да вредят на здравето и по по-директен начин, за който вероятно не сте се замисляли.

Кои са най-вредните пластмаси в бита ни?

Ново проучване на Университета в Кънектикът, цитирано от healthdigest.com констатира, че в пластмасата, използвана за направата на капсулите, се влагат активни вещества, влияещи на хормоните в тялото. Изследователите са проучили ефектите от тази пластмаса върху организма и хормоналния баланс в тялото.

Как нагрятата пластмаса влияе върху здравето?

Изследването на учените, което е публикувано в Current Research Toxicology установява, че химикалите в пластмасата, от която са направени, при нагряване отделят съединения, имитиращи естрогена. Това пречи на нормалната регулация на хормоните в тялото.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Когато пластмасата се нагрява, тя насища кафето ви с тези химикали, които навлизат лесно в организма и лесно се усвояват.

Свързани статии

Химикалите в пластмасите на капсулите за кафе провокират хормонална активност, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми, особено в дългосрочен план, според друго проучване, публикувано в Environmental Health Perspectives, цитирано отново от healthdigest.com. Постоянното влияние върху хормоните може да доведе до повишен риск от някои видове рак, промени в репродуктивните органи, ранен пубертет при децата, затлъстяване.

В ежедневието си сме изложени на вредното влияние на тези и подобни на тях химикали, предизвикващи хормонална активност и изменения. Това се случва не само вследствие употребата на капсули за кафе, но и на всякакви пластмасови съдове за храна и течности – купи, кутии, чинии, бутилки (включително бебешки шишета), които могат да се нагряват и в тях да се държи топла храна.

6 признака, че пиете прекалено много кафе

Ако търсите добра алтернатива на капсулите за кафе, колкото и модерно и революционно откритие, предлагащо удобство да са те, придържайте се към старомодните методи за приготвяне на любимата черна напитка.

Коментирай
Свободно време