Здраве и красота

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

Любопитен факт за една от най-консумираните напитки

24.11.2021г. / 15 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-популярните митове за кафето е, че причинява високо кръвно налягане. Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Много хора го предпочитат като основен начин за събуждане и енергия сутрин и през деня.

Кое е най-доброто време да пиете кафе?

Но един от най-големите въпроси, който мъчи любителите на кафе е дали то причинява високо кръвно налягане?

Пиенето на кафе може да повиши съвсем минимално стойностите на кръвното налягане. Този ефект трае около 2-3 часа. А повишението е с около 8 милиметра за систоличното и с около 6 милиметра за диастоличното кръвно налягане. Това е при прием на около 1-2 чаши кафе на ден. Данните са събрани от метаанализ на 34 други изследвания, концентрирани върху ефекта на кафето върху кръвното налягане, пише healthline.com.

Какви са дългосрочните ефекти от консумацията на кафе?

Вероятността консумацията на кафе да причини високо кръвно налягане е малка. Това показват данни от проучване от 2018 година, публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от healthdigest.com. В проучването се твърди, че пиенето на 3 до 5 чаши кафе на ден се свързва по-скоро с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт с до 15%.

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Кафето е богато на антиоксиданти и витамини. Полифенолите в него могат да допринесат за сърдечносъдовата функция, за намаляване на холестерола, за намаляване на оксидативния стрес и за борба със свободните радикали, според verywellhealth.com. Тези полифеноли могат да допринесат за намаляване риска от увреждане на клетките, за снижаване на сърдечносъдовия риск и риска от възникване на рак.

Свързани статии

Антиоксидантите в кафето могат да подпомогнат и процесите на кръвосъсирването, като намалят риска от тромби. Полифенолите потискат и възпаленията, като намаляват и нивата на С-реактивния протеин в кръвта, основен показател за възпаления в тъканите. Поддържането на С-реактивния протеин в нормални граници намалява общото възпаление в тялото, което оказва благоприятно влияние и върху сърдечносъдовия риск, пише още verywellhealth.com.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

* Умерената консумация на кафе няма да доведе до повишаване на кръвното налягане. Въпреки това, ако страдате от колебания в стойностите на кръвното, задължително се консултирайте с лекар. Той ще ви посъветва дали да пиете кафе и в какви количества според индивидуалното ви състояние.

Снимка: iStock

Коментирай