Ходенето е най-естественото движение на тялото. Нашите тела са създадени да ходим и да се движим. Често обаче го правим неправилно. Може да изглежда съвсем лесно просто да ходите, но с неправилната походка могат да дойдат и редица здравословни проблеми, болки, изкривявания, които се отразяват на целия организъм.

4 съвета при ходене за отслабване

Ходенето има много ползи за здравето. То се отразява положително на сърдечносъдовата система, белите дробове, костите, мускулите. Въпреки че ходенето може да изглежда като нещо, което няма как да сбъркате, това не е така. Неправилната походка може да се отрази зле на всички органи и системи, както и на скелета.

Какви са ползите от правилното ходене

Правилното ходене може да се превърне в новата ви любима тренировка с ниска интензивност, която обаче има множество ползи за здравето. Правилното ходене подобрява сърдечносъдовата система, дихателната система, прави костите по-здрави, понижава стреса и теглото, подобрява и съня. Ходенето има положителен ефект и върху храносмилането. Ако ходите енергично всеки ден, ще се чувствате по-сити, с повече енергия и по-работоспособни.

Не е нужно да правите по 10 хиляди крачки всеки ден, за да се възползвате от ползите, които ходенето има. Достатъчно е да изминавате между 4 и 6 хиляди крачки с умерено към бързо темпо, за да се радвате на добро здраве.

Кои са грешките, които се допускат най-често при ходене и които правят походката неправилна?

Отслабване чрез ходене – кои грешки да избягваме?

1. Не гледайте надолу

Едно невинно поглеждане надолу, докато ходите, се отразява върху цялата походка, върху правилната линия на гръбнака и съответно върху центъра на тежестта. Опитайте се да гледате напред, докато ходите. Така ще намалите риска от изкривяване на гръбнака и изместване на центъра на тежестта.

23 ползи от ежедневното ходене