Здраве и красота

Рициново масло за красива коса и при косопад

Как да ползвате маслото

03.12.2021г. / 06 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на косата обичаме да ползваме различни масла, за които знаем, че биха подобрили състоянието ѝ. Рициновото масло е едно от тях и често се споменава като едно от най-добрите масла при косопад, както и за възстановяване на сухата и увредена коса.

То може да се комбинира с други базови масла, а прилагането му спомага за стимулиране растежа на косата, благодарение на богатото си съдържание на мастни киселини и витамин Е.

Рициновото масло стимулира притока на кръв към кожата на скалпа и укрепва корените на косата. Маслото има противогъбични и противовъзпалителни свойства, за които има данни, че могат да помогнат за намаляване на възпалението на скалпа, инфекциите и намаляване на косопада.

3 заздравяващи маски за коса против цъфтящи краища

Както споменахме, богато е на мастни киселини и по-специално омега-6 мастни киселини. Западни проучвания показват, че омега-6 спомагат за насърчаване на здравия растеж на косата и подобряват състоянието ѝ.

Вижте три идеи как може да ползвате маслото за красива коса.

При увредена коса и косопад

Комбинирайте рициново масло с кокосово, масло от бадем или жожоба, като количеството на рициновото може да е равно на другото масло. С леки масажни движения нанесете маслата в корените на косата. По-лесно ще нанесете тази грижа, ако предварително навлажните косата в корените (и по дължината, ако и там ще нанасяте).

Ако краищата ѝ са сухи и увредени може да намажете и тях, дори да нанесете по цялата дължина на косата. Оставете маслата да действат20 минути, след което измийте косата си с подходящ шампоан. При добра поносимост правете тази маска 1-2 пъти седмично.

Свързани статии

Рициново масло за растеж на косата

В подходящ съд комбинирайте 2 супени лъжици сусамово масло, 2 супени лъжици кокосово масло, 2 супени лъжици масло от сладък бадем, една супена лъжица рициново масло. Нанесете маската в корените с леки масажни движения и оставете да действа около 40-60 минути. Хубаво е ако може да увиете косата си в шапка за баня. След като маската подейства измийте косата си както обикновено. Ако косата ви понася добре тази грижа правете я 1-2 пъти в седмицата.

Маски с лук за успокояване на раздразнен скалп и при пърхот

Маска за силна коса и бърз растеж

В купичка комбинирайте 2 супени лъжици сок от лук и 2 супени лъжици рициново масло. Разбъркайте добре и нанесете от корените до върховете. Оставете маската да подейства за 40-60 минути и измийте косата си както обикновено. Може да прилагате маската 1-2 пъти седмично.

Коментирай