Здраве и красота

Какво се случва, ако медитирате всяка вечер преди сън?

За полезните ефекти от медитацията преди сън и след събуждане

03.12.2021г. / 16 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако мислите, че медитацията е нещо, което само любителите на йога правят, грешите. Медитацията е за всеки. Тя може да ви помогне да се справите с много здравословни проблеми, да облекчи стреса, да подобри съня ви. Медитацията е система от дихателни упражнения, форми на релаксация и практики, които могат да се погрижат за физическото и психическото ви здраве. Тази уелнес практика има и едно допълнително предимство – тя може да се практикува навсякъде и по всяко време.

Видове медитация за емоционална детоксикация

Медитацията всъщност е нещо много повече от просто релаксация на тялото и ума. Някои лекари дори препоръчват медитацията като допълнение към лечебните практики и терапия на пациентите си. Кардиологът Ума Шриваца от US Davis Health споделя пред healthdigest.com, че препоръчва медитация на пациенти, които са тревожни и страдат от безпокойство, високи нива на стрес, които се отразяват на кръвното им налягане.

Медитацията би могла да помогне за понижаване на кръвното налягане, за намаляване на стреса, за намаляване дори на физически болки, да подобри паметта и концентрацията, да окаже благотворно влияние върху метаболизма.

Начини за медитация в движение

Какви са ефектите на медитацията върху съня?

Медитацията може да ви помогне да подобрите съня си, да се преборите с безсънието, с честото събуждане през нощта, със събуждането без енергия и бодрост. Според някои експерти от Sleep Advisor, най-доброто време да правите медитация е сутрин веднага след събуждане. По този начин можете да стартирате деня си релаксирани, по-спокойни, енергични и подготвени за предизвикателствата на деня.

Но има и мнения в полза на медитацията вечер преди лягане. Тя може да подобри качеството на съня непосредствено преди заспиване. Когато сме в състояние на медитация, напрежението в мускулите и натрупаният стрес намаляват. Съсредоточаваме се върху дишането си, прочистваме всички негативни мисли за миналото, настоящето и бъдещето. Освобождаваме се от страховете си, които ни правят уязвими и тревожни.

4 стъпки за медитация по време на работа

Свързани статии

Медитацията е начин съзнателно и умишлено да потиснем цялата негативна енергия, насъбрала се в тялото и ума ни. Препоръчително е да практикувате медитация един час преди лягане.

Това е така, защото според някои специалисти от Sleep Advisor медитацията всъщност повишава вниманието, енергията и концентрацията. Това може да ви накара да се чувствате по-будни и да не ви се спи. Затова е добре да практикувате час преди лягане, за да може тялото да има време да се отпусне след това и да получи всички благоприятни ефекти от практиката ви.

Алтернативни методи на медитация

Дълбокото дишане отначало ще ви зареди с кислород, ще ви накара да се чувствате по-дейни и енергични, а след това бавно ще допринесе за успокояването на нервната система и ще стимулира процесите на освобождаване на хормони на съня.

Коментирай
Здраве и красота