Здраве и красота

Какво се случва с ръцете ви, ако пишете на компютър всеки ден?

Как продължителната работа на компютър може да увреди ръцете и пръстите

21.09.2022г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден докосваме телефона си, лаптопа си, електронните си устройства. В работата често ползваме компютър. Работата на много хора е свързана с въвеждане на данни в компютър или с писането на големи обеми от текстове. Ако сте от тези хора, вероятно изпитвате болки в ръцете. Това не е случайно. Ръцете страдат изключително сериозно от писането, особено скоростното писане и особено ако това продължава часове наред по време на работния ден.

10 начина да предпазим очите от монитора

Цялостното положение на ръцете по време на писане, стискането на пръстите, стягането на китките, раменете, мускулите около врата и ключицата в тази характерна поза могат много сериозно да наранят пръстите, китките и ръцете по цялата им дължина, като болката може да е сравнима с наранявания и счупвания.

Ако в ръцете и пръстите ви се появят болки, не ги игнорирайте, а вземете мерки, защото проблемът може да прерасне в нещо по-сериозно.

Според healthdigest.com, средната скорост на писане на човек варира между 37 и 44 думи в минута. Според тези данни средностатистически за 8-часов работен ден би трябвало да бъдат изписани около 20 хиляди думи. Това е наистина тежък труд за вашите ръце, малките нервни окончания в тях, малките костици и свързващите ги връзки и сухожилия.

Опасностите за здравето ни, които крие седналата работа

Проучването не включва времето за почивки. Това означава, че въпреки паузите, които правите, набраните думи и въведените данни си остават значително предизвикателство за ръцете и пръстите.

Проучване, проведено от Алън Хедж, директор на лабораторията за човешки фактори и ергономия в Университета Корнел, цитирано от healthdigest.com установява, че до 80% от хората, които упражняват усилено пишещи професии всеки ден изпитват дискомфорт в мускулите, сухожилията, ставите на ръцете.

Колко често трябва да почиствате компютъра и лаптопа?

Свързани статии

Въпреки че натискът по време на писане е малък и не би следвало да има нараняване, то бива предизвикано главно от еднообразната поза на ръцете и стягането на всички мускули по време на писане. Заради продължителното стягане се получава негативен ефект и компресия на ставите, сухожилията и връзките в ръцете, най-вече в китките и пръстите, от което произтичат и болките.

Нелекуваните или зле компенсирани хронични болки, породени от еднообразните движения при писане на компютър могат да доведат до развитие на синдром на карпалния тунел, при който е налице болка най-често в китките, безименния пръст и показалеца, понякога и в други пръсти в зависимост от индивидуалния стил на писане.

Как да се справите с главоболието, докато работите на компютър

В някои по-тежки случаи може да се наложи и операция, тъй като с течение на времето мускулите на ръцете могат да влошат състоянието си и болката да продължи да се разпространява през ръката, според WebMD.

За да намалите рисковете от наранявания при продължително писане на компютър, коригирайте позата си. Постарайте се главата и гръбнакът да са изправени по време на писане. Ръцете и лактите да са разположени и опрени в една равнина, така че да няма отпускане. Избягвайте да поставяте китките си върху груби ъгли на бюрото си по време на писане. Правете повече почивки и упражнения за китки.

Начини, по които работата ви убива

Коментирай