Здраве и красота

Чаша вино всяка вечер – какви са ползите и рисковете за здравето?

Полезно или вредно е редовното пиене на вино

10.12.2021г. / 17 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вкусна вечеря с чаша вино или просто чаша вино след тежък напрегнат ден. И в двата случая виното заема централно място. Любимата алкохолна напитка на милиони хора по света от древността до днес е именно виното. Неговите изтънчени галещи небцето вкусове и нюанси правят вечерта с любими хора винаги приятно преживяване. Ако любимото ви занимание вечер е да се отдадете на прекрасна чаша вино, трябва да знаете, че това има както своите положителни ефекти върху здравето, така и потенциални рискове.

Какво се случва в тялото, ако пиете вино всяка вечер?

Защо бялото вино се отразява по-зле на жените от червеното?

Нивата на кръвното налягане може да се подобрят

Благодарение на антиоксидантите във виното, то може да подейства релаксиращо не само на нервната ви система, но и на кръвното налягане. Антиоксидантите и полифенолите във виното имат лек съдоразширяващ ефект, което може да понижи кръвното с няколко пункта.

По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

Отново благодарение на антиоксидантите във виното, малките количества от тази напитка вечер могат да допринесат за понижаване на сърдечносъдовия риск. Антиоксидантите имат противовъзпалителен характер. Освен това понижават холестерола. Това показват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com.

10 мезета за червено вино

По-нисък риск от диабет тип 2

Още една полза от редовната консумация на антиоксиданти е намаляването на риска от диабет тип 2. Това показват данните от изследване, проведено в рамките на 1 месец върху пациенти, консумиращи чаша вино всяка вечер. Данните са публикувани в списание Clinical Nutrition. Експериментът показал, че нивата на инсулина и кръвната захар се стабилизирали, като това значително намалило риска от диабет тип 2 при участниците.

Стимулира полезните бактерии в червата

Ферментиралите полифенолни съединения и плодови захари във виното имат стимулиращ и подхранващ ефект за пробиотичните бактерии в червата. Това може да допринесе за по-добрата им работа, респективно за по-добро храносмилане, метаболизъм в оптимални нива и добро усвояване на хранителните вещества.

За добро очно здраве

Червеното вино съдържа съединението ресвератрол, което предпазва очите и очния нерв от дегенеративни заболявания, свързани с намаляване и загуба на зрението. Ресвератролът е мощен антиоксидант, който допринася за потискане на възпалението и механизмите, причиняващи хронични заболявания на очите.

Червеното вино и ползите му за кожата

Бори се с депресията

Ако пиете по чаша вино всяка вечер, вероятността да развиете депресия е по-малка. Това показват данни от изследване от 2013 година, публикувани в BMC Medicine. Проучването показва, че консумиращите малки количества вино всяка вечер имат по-високи нива на щастие и са с по-нисък риск от отключване на депресия.

Имунната система може да се подобри, но може и да пострада

Няма сигурни и категорични данни за въздействието на виното върху имунната система. Проучванията констатират разнопосочни ефекти от редовната консумация на вино. Изследване от 2015 година, публикувано в Alcohol Research показва, че алкохолът има дълбоко отрицателен ефект върху имунната система, дори в малки количества и още повече, когато се употребява редовно. Друго изследване от 2000 година, публикувано в The Journal of Nutrition показва, че алкохолът в малки количества все пак намалява броя на определени имунни клетки, циркулиращи в кръвта, които могат да предизвикат бурна имунна реакция. Полифенолите във виното се борят с възпалителните процеси, като балансират имунния отговор.

Знаете ли, че... жените са по-добри дегустатори на вино от мъжете?

Спорно е дали виното предпазва от рак или не

Антиоксидантите и полифенолите се свързват с функцията им да понижават риска от рак. Въпреки това, Националният институт по рака на САЩ смята алкохола за канцероген и отбелязва, че съществува солиден научен консенсус, че алкохолът може да причини няколко вида рак, пише healthdigest.com. Връзката между алкохола и рака е най-силна по отношение на рака на черния дроб, рака на гърдата, рака на дебелото черво, рака на хранопровода.

Носът ви може да се запуши

Ако сте забелязали, че пиенето на вино вечер предизвиква запушен нос, не се лъжете. Ако сте чувствителни към хистамините, виното може да е причинител на запушен нос при вас. Според healthline.com, хистамините са химикали, отделяни от стомашната лигавица при консумация на алергени. Това провокира имунен отговор, вследствие на което може да се появи запушване на носа.

Кои храни да похапнете, преди да пиете алкохол?

Поява на главоболие

Свързваме главоболието с прекаляването с алкохола и махмурлука на следващия ден. Не е нужно да сте пили твърде много вино обаче, за да ви заболи главата. Причините са много – освобождаването на хистамини, дехидратацията, захарите във виното. Всички те могат да доведат до възпаления в тялото и поява на главоболие.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )