Здраве и красота

4 продукта, които вредят на кожата на лицето

Може би ще се изненадате

23.12.2021г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жените обръщаме по-често внимание на състоянието на кожата на лицето от мъжете. Понякога забелязваме някои промени в кожата, които не ни харесват и обикновено смятаме, че те се дължат на месечния ни цикъл, процеса на стареене, някоя козметика или нямаме обяснение. Рядко се замисляме, че храните и напитките, които консумираме всекидневно могат да бъдат причина за подпухване на клепачите например, дори и да внимавате със солта. Може би имаме нещо друго в менюто си, което провокира образуването им.

Днес споделяме 4 продукта, които променят кожата на лицето.

Винено лице

Не консумирате концентрат, но любимата ви алкохолна напитка е виното, смятате я за по-малко вредна в сравнение в джин, водка, уиски. Освен големи количества захар, виното понякога съдържа пестициди и сулфиди, което кара алкохола да ви дехидратира. В резултат на това, организмът ви губи вода, черният ви дроб е претоварен, възможни са храносмилателни неразположения.

Кожата на следващия ден след консумацията на вино, може да изглежда по-сбръчкана, не така свежа, да е зачервена, отпусната. В дългосрочен план редовната консумация на алкохол може да допринесе за подпухване на клепачите, появата на бръчки около устата, между веждите, фини линии около очите, по-суха кожа, разширяване на порите.

5 грешки с околоочния крем, които пречат на борбата с бръчките

Според западни изследвания, отказването от алкохола за 3 седмици може да помогне на кожата да се възстанови. Според учените след това може да опитаме да приложим правилото 80:20. Това означава да си позволяваме чаша или две в 20% от случаите, докато отказвате в останалите 80%.

Ядете прекалено много захар, ако тези неща се случват с вас

Захарно лице

Захарта я има в толкова много продукти, които консумираме, като сладкиши, бисквити, хляб, сосове, напитки. Тя предизвиква редица възпаления в тялото, оказва негативно влияние върху колагена, което ускорява процеса на стареене на кожата. Кои може да са признаците, че консумирате често захар и захарни изделия? По-дълбоки или фини линии на челото, торбички под очите, кожата е загубила плътността си, бледа кожа или такава, която изглежда вяла, поява на пъпки, по-мазна кожа.

Млечно лице

Някои хора не могат да не консумират прясно мляко, особено с кафето. За съжаление, прясното мляко, продуктите, които го съдържат, като сладолед например, могат значително да влошат състоянието на нашата кожа, дори и ако не страдаме от лактозна непоносимост.

С възрастта губим много ензими, метаболизиращи лактозата, а това провокира възпаления по цялото тяло, включително и по кожата, а тази на лицето не е изключение. Какво в състоянието на кожата на лицето подсказва, че може би прясното мляко не ви понася? Кожата е вяла, имате пъпки, подпухнали сте, тъмни кръгове и торбички под очите.

Свързани статии

Един тест, който може да направите е да спрете за няколко седмици да консумирате прясно мляко и продукти, които го съдържат и да видите дали кожата ви подобрява своето състояние.

Глутеново лице

Пъпки по челото, брадичката и бузите, леко зачервена кожа в областта на бузите, повехнала кожа, уморен вид на лицето. Това може да са само част от симптомите, които подсказват, че вероятно имате непоносимост към глутен. Вижте кои храни, освен хлябът от бяло и ръжено брашно, овесените ядки, тестените изделия, ечемикът, булгурът, могат да съдържат глутен.

По материали от brightside.me

Коментирай