Здраве и красота

Неочакван отрицателен ефект от портокаловия сок за здравето

Иначе богат на ценни вещества, но с един потенциален страничен ефект

29.12.2021г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прясно изцеденият портокалов сок е известен с полезните си качества. Той е изключително богат източник на витамин С, важен за имунната система. Цитрусовата напитка е любима на много хора заради сладко-киселия си освежаващ вкус. Той допълва чудесно всяка закуска или обяд. Превъзходен е за енергия, разхлаждане през лятото и тонизиране през зимата.

Ползите от консумацията на портокалови корички

Портокаловият сок, направен от изцедени портокали без никакви добавени захари и консерванти, е изключително богата на витамини, минерали и антиоксиданти напитка. Той има свойството да стимулира имунната система и да понижава риска от рак, благодарение на високото съдържание на фитонутриенти и антиоксиданти в състава си, според диетолога Лон Бен-Ашър от Центъра за дълголетие Притикин в Маями, цитиран от parade.com.

Според healthline.com, чаша портокалов сок всеки ден може да достави достатъчни количества витамин С за целите на имунната система. Освен това този ценен витамин с мощни антиоксидантни свойства може да предпази клетките от увреждания, да подпомогне зарастването на раните, да подобри съпротивителните сили на организма в борбата с инфекциите и да подобри общия имунен отговор.

Защо трябва да ядем повече портокали през зимата?

Наред с всички положителни ефекти от портокаловия сок, има и още един, който е отрицателен и може да се отрази не особено добре на общото здраве.

Коя е потенциално негативната страна на портокаловия сок, която може да има вреден ефект върху здравето?

Въпреки изобилието от витамин С в портокаловия сок, той може да се окаже не най-добрият начин да приемете този важен витамин. Не трябва да се забравя, че в една чаша прясно изцеден портокалов сок се намират около 21 грама захари. Тези захари са естествени плодови захари, което обаче не намалява техния негативен ефект върху здравето. Такова количество захари може рязко да повиши кръвната захар дори при хора, които не страдат от диабет или инсулинова резистентност.

Маска с леща и портокал срещу пигментни петна

Системното пиене на портокалов сок, дори само по една чаша на ден, може да повиши риска от напълняване, диабет, трупане на мазнини около талията.

Прясно изцеденият портокалов сок не съдържа добавени захари, но естествените захари в състава му са достатъчни, за да повишат общия прием на захари за деня, което има своите негативни ефекти.

9 ползи от пресния портокалов сок

За да избегнете този негативен ефект и все пак да се насладите на ползите от портокаловия сок, съобразете приема му с общия калориен прием и общия прием на въглехидрати в дневното си меню.

Коментирай