Здраве и красота

Могат ли заместителите на захарта да причинят напълняване?

Какви са потенциалните негативни ефекти от изкуствените подсладители

07.01.2022г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта е един от най-големите врагове на здравето и стройната фигура. Добавената захар е навсякъде около нас. Тя се среща в много продукти, включително солени, преработени, готови, замразени храни, сосове, напитки, печива. За да се ограничи приемът на добавена захар в индустрията все повече се използват изкуствени подсладители. Те дават утеха за консумация на любими сладкиши, десерти и напитки без вина заради отрицателните ефекти на захарта. Но тези подсладители и заместители на захарта имат своята противоречива природа.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Според healthline.com и някои здравни експерти, цитирани от healthdigest.com, изкуствените подсладители могат да причинят наднормено тегло. Част от тези съмнения са недостатъчно задълбочените и дългосрочни изследвания за ефектите на заместителите на захарта. Въпреки това, съществуват немалко изследвания, доказващи положителните им ефекти в заместването на захарта. Те могат дори да подпомогнат загубата на тегло, тъй като много от изкуствените подсладители не носят никакви калории на организма за разлика от захарта.

Изкуствените подсладители са и с почти нулев гликемичен индекс, което означава, че не повишават кръвната захар и инсулина, както се случва при консумация на захар.

Какво точно причиняват на организма изкуствените подсладители?

Healthdigest.com съветва, ако не сте сигурни в безопасността на изкуствените подсладители, да се консултирате с лекар, който да ви посъветва какъв заместител на захарта да използвате според вашите индивидуални нужди.

Какви са потенциалните отрицателни ефекти на изкуствените подсладители и рисковете за здравето от тях?

Според Американската сърдечна асоциация, вероятността изкуствените подсладители и заместителите на захарта да причинят напълняване е изключително малка. И все пак трябва да сте предпазливи с консумацията на изкуствени подсладители, защото количеството им може да има потенциално негативни ефекти. Някои от тях са одобрени за производство от Американската администрация по храните и лекарствата, както и от Европейската агенция по храните и лекарствата, но това не означава непременно, че прекомерната консумация на тези подсладители няма странични ефекти.

Неща, които се случват в тялото, ако спрете изкуствените подсладители

Сред одобрените и масово използвани подсладители са ацесулфам К, захарин, аспартам, неотам, сукралоза, които обаче могат да причинят храносмилателни проблеми, да понижат чувствителността на клетките към инсулина, което да влоши инсулиновата резистентност.

Мед или кленов сироп – кой здравословен подсладител да изберем?

Ако сте решили да заместите захарта с изкуствени подсладители е важно да не забравяте, че не трябва да прекалявате с храните, които ги съдържат. Преяждането е в основата на наддаването на тегло. Несъобразяването с общия калориен прием води до наднормено тегло въпреки въздържанието от захар.

Коментирай