Здраве и красота

Може ли стресът да повишава кръвната захар?

Хормоните на стреса могат да повишат риска от диабет

26.01.2022г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е причинител на редица състояния и заболявания. Той е постоянно в тялото ни и оказва своето вредно влияние по всевъзможни начини. Високите нива на стрес в организма могат да предизвикат ускорен пулс, повишено изпотяване на ръцете, краката, по цялото тяло, да попречи на нормалната работа на мозъка, да създаде условия за високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

Храни, които да избягвате при диабет

Оказва се, че стресът може да предизвика и повишаване на кръвната захар. Това е така, защото стресът влияе върху огромна част от механизмите и функциите в тялото, включително в регулирането на обмяната на захарите, според WebMD.

Тялото е създадено така, че да използва въглехидратите и захарите за енергия. Захарите са нужни, за да ни поддържат живи. Те са главният и най-бърз източник на енергия, който организмът използва за подсигуряване протичането на всички жизнени функции.

Глюкозата е краен продукт от метаболизирането на въглехидратите, които навлизат в тялото чрез консумацията им. Когато в тялото навлязат въглехидрати и захари, панкреасът освобождава инсулин, който участва в обработката на захарите и превръщането им в енергия. Той има за задача да „отключи“ клетките за навлизането на захарите и използването им като средство за осигуряване на енергиен ресурс за процесите в тях.

Полезни съвети за закуската за диабетици

Когато се освобождава прекалено много инсулин в неадекватни количества, това обикновено подсказва за инсулинова резистентност. При нея рецепторите в клетките са нечувствителни към инсулина. Крайният резултат е влошен метаболизъм на захарите, затрудненото им използване за енергия и складирането им под формата на мазнини.

При недостатъчна или никаква секреция на инсулин обикновено става въпрос за диабет тип 1. При неадекватно освобождаване на инсулин или липса на реакция на клетките към наличния инсулин може да се говори за диабет тип 2.

За да се установи състоянието е изключително важно да се направи консултация с лекар.

5 прости начина да се предпазите от диабет тип 2

С течение на времето нерегулираната висока кръвна захар може да доведе до диабет, увреждане на нервната система, зрителния нерв и очите, бъбречни, сърдечносъдови заболявания, инфаркт, инсулт.

Но не само консумацията на въглехидрати и захари, както и нарушенията в обмяната им могат да са причина за повишените нива на глюкоза в кръвта. Стресът е още един виновник, който не трябва да се подценява. Той може не само да предизвика скокове в кръвната захар, но и да е основа за отключване на диабет.

Свързани статии

Според Американската диабетна асоциация, стресът и интензивните емоции като цяло имат ефект върху кръвната захар. Те могат да я повишат трайно, което да окаже влияние върху риска от диабет. При внезапен или хроничен стрес се освобождават хормони на стреса, като кортизол и адреналин. Те провокират черния дроб да освобождава складираната в него глюкоза, което осигурява прилив на енергия с цел справяне със стреса.

Вредни навици, които са пагубни, ако имате диабет тип II

Когато в тялото има хронични нива на стрес, кортизолът е в постоянно високи стойности за дълъг период от време. Това създава условия за високи стойности на кръвната захар и е предпоставка за диабет. Справянето със стреса и намаляването му е от решаващо значение не само за превенцията на диабет, но и на редица други заболявания.

* Статията има информативен характер. Винаги се консултирайте с лекар при съмнение за висока кръвна захар.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
милениум ( преди 2 години )
БЛАГОДАРЯ полезно ДНЕС БГ за ЖЕНАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време