Здраве и красота

Как работата в офис може да навреди на здравето

Физическото и психическото състояние могат да пострадат

31.01.2022г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работата в офис обикновено е свързана с много стрес. Наред с него, рисковете за физическото и психическото здраве също не са малко. Въпреки че за мнозина други видове работа биха се сторили опасни за здравето, високорискови и дори екстремни, работата в офис среда носи своите опасности за здравето във физически и емоционален план. Това показват редица данни от проучвания, цитирани от healthdigest.com.

Четирите най-ужасни типа колеги в офиса

Според изследване, публикувано в списание Insider, около 86% от възрастните, работещи в офис и седящи през по-голямата половина на деня, са обездвижени, което води до повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, мускулно-скелетни нарушения, венозни тромбози, неврологични заболявания и заболявания на периферната нервна система.

Компенсирането на заседналия начин на живот с двигателна активност е жизненоважно, но често е недостатъчно. Организмът се нуждае от постоянно движение през целия ден, за да функционира правилно. Движението стимулира работата на сърдечносъдовата система и намалява метаболитните смущения, свързани с редица други заболявания.

Синдром на болната сграда или болестта на офисите

Работата в офис предполага и повишен риск от дихателни заболявания, алергии, смущения, защото помещенията са климатизирани, затворени и често в тях работят много хора накуп. Освен това в много работни офиси, помещаващи се в сгради с мухъл, плесени, потенциално токсични бактерии, рискът от поява на свързани с тези патогени заболявания е голям.

Как да избегнете заразяване в офиса

Климатиците и лошото и недостатъчно проветряване не са единственият проблем, повишаващ риска от белодробни заболявания. Фините частици от хартията, принтерите и други офис пособия, насищат въздуха в офис помещенията, попадат в дихателния тракт и се натрупват там с течение на много дълго време. Това е още една предпоставка за белодробни заболявания, влошена дихателна функция, астма, алергии.

Експертите от Insider наблюдават и още една вредна тенденция, свързана с работата в офис и това е влошеният сън. Според проучване от 2019 година, публикувано в Somnologie и цитирано отново от healthdigest.com, излагането на естествена слънчева светлина през деня има положителен ефект върху съня. Работещите в офис често са лишени от естествената слънчева светлина, работят в помещения с изкуствено осветление или липса на всякакво осветление заради затъмнена среда в помещенията. Това оказва силно негативно влияние върху механизмите на съня, води до смущения, нарушения в съня, безсъние.

8 упражнения за офис гимнастика

Работата в офис влияе негативно и на психичното здраве. Дългите пътувания до офиса, срещите с колеги, сблъсъците с шефове, принудителните мотивационни и планиращи срещи са само част от натоварващите събития, с които работещите в офис се сблъскват всеки ден. Всички тези и още подобни фактори могат да увеличат нивата на стрес, както и степента на депресия.

Скуката и безразличието са друга част от проблемите, свързани с потискането на психиката и емоционалното състояние при работещите в офис. Според изследователи от Университетския колеж в Лондон, провели проучване сред повече от 7 хиляди служители в офис на възраст между 35 и 55 години, повече от 37% от тях имали изключително високи нива на скука, незаинтересуваност, апатия.

6 предимства на home office, когато ни се налага

Това може да повлияе не само на нивата на депресия, но и на цялостното представяне в професионален план, както и в личен.

За много хора е неизбежно да работят в офис, но е от изключително голяма важност да намерят начин да компенсират негативните ефекти от тази работна обстановка в свободното си време.

Коментирай