Здраве и красота

6 от най-добрите домашни средства при акне

Начини да потиснете себума и възпаленията по кожата

10.02.2022г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е едно изключително сложно заболяване. То може да се предизвика от редица фактори, които да са в различна комбинация при различните хора. Твърде индивидуалният му характер го прави много трудно за овладяване, потискане или пълно излекуване. Сред факторите, играещи роля за появата и усложнението на акнето са хормони, стрес, хранене, алергени в храната и въздуха, някои лекарства, козметика, гримове, активност на мастните жлези. Акнето може да се появи на всички възрасти.

5 начина да се отървете от акнето по дупето

Ако страдате от акне вероятно сте изпробвали всякакви начини да се справите с него. Едно от най-важните неща е да посетите лекар дерматолог, който да определи вида акне, от който страдате, за да ви препоръча правилната терапия и методи за третирането му.

Междувременно можете да опитате и някои от най-ефективните домашни методи за третиране на акне, които могат да помогнат да облекчите симптомите му.

1. Витамин А

Витамин А е много важен за кожата. Ретинолът, който е производен на витамин А елемент, може да помогне за успокояването на симптомите при акне. Той намалява възпалението и стимулира деленето на клетките, тяхната регенерация и допринася за възстановяване на кожата. Използва се за локално лечение на акне. Кремовете с ретинол или витамин А могат да помогнат за ускоряване на оздравителните процеси при акне. Консултирайте се с лекар преди да прилагате кремове с ретинол, въпреки че се предлагат без рецепта.

Храни, повишаващи риска от поява на акне

2. Алое вера

Натуралният гел от алое вера е дар от природата. Той има противовъзпалителни свойства, които успокояват кожата, намаляват раздразнението, зачервяването, не запушва порите. Алое има свойството да контролира секрецията на себум, като намалява омазняването – основа за запушване на порите и развитие на възпалителни огнища по кожата.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни противовъзпалителни свойства. То свива порите, намалява себума и омазняването, дезинфекцира и стимулира регенерацията на клетките. Има много силни антимикробни свойства, които потискат бактериалния растеж.

Какво причинява акне по гърба?

Свързани статии

4. Мед

Медът има много мощни антибактериални свойства. Той може да се прилага самостоятелно или като част от различни рецепти за маски. Медът потиска растежа на бактериите, причиняващи акне, стимулира обновлението на клетките, свива порите, контролира омазняването. В допълнение медът хидратира и подхранва кожата в дълбочина, като я оставя мека и нежна.

5. Сода за хляб

Содата за хляб има алкален характер, което намалява киселинността в кожата и потиска бактериалния растеж. Може да се използва като скраб за почистване на лицето, който премахва натрупванията от себум, черните точки, мъртвите клетки, които в комбинация създават условия за акне.

Как да намалим риска от появата на акне?

6. Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти и полифеноли, които имат антимикробни свойства. Те потискат възпалението и стимулират регенерирането на клетките. Спомага за контрола на себума. Може да се прилагат пакетчета употребяван зелен чай директно върху кожата или да се смесва в различни рецепти за маски за лице.

Коментирай
Свободно време