Здраве и красота

Храни, повишаващи риска от поява на акне

Консумацията им влошава и съществуващото акне

07.11.2020г. / 04 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е неприятно възпалително заболяване на кожата, което за съжаление има твърде сложни и разнообразни механизми, което го прави наистина трудно за овладяване. Причинителите на акне при различните хора варират от хормонален дисбаланс до начин на хранене през бактериални инфекции и възпаления, което усложнява откриването на причината за появата му. 

Вредни навици, които водят до акне

Със сигурност обаче начинът на хранене има значение както за отключването на акне, така и за влошаването на симптомите при съществуващото вече заболяване на кожата. Някои храни са доказано вредни и могат да причинят сериозни кожни проблеми. Кои са те и защо да ги избягвате? 

Рафинирани захари и тестени изделия

Тези храни, които съдържат захари и тесто от бяло рафинирано брашно, създават условия за възпаления в кожата и могат да предизвикат акне, както и да го влошат. Сред тези храни са: 

Акнето подсказва за вътрешен здравословен проблем

  • Бял хляб, крекери, готови зърнени закуски, десерти;
  • Паста; 
  • Бял ориз и нудълси; 
  • Газирани напитки и други подсладени сокове;
  • Захар, кленов сироп, мед, сок от агаве. 

Млечни продукти

Съществува връзка между акнето и консумацията на млечен протеин. Млечните продукти повишават възпалението в тъканите на тялото, включително и в кожата, като най-голям орган в човешкото тяло. Прекомерната консумация на млечни продукти прави акнето още по-тежко, кожата по-мазна с повишена секреция на себум.  

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Свързани статии

Бърза храна

В бързата храна и бързите закуски са препълнени с вредни мазнини, трансмазнини, хидрогенирани масла и други силно увреждащи кожата съставки. Тези храни повишават възпалението в тялото, провокират свръхсекреция на себум, причиняват запушване на порите и повишаване на хормоните на стреса, които също имат вреден за кожата ефект. 

Натурални лекове при акне по гърба и деколтето

Шоколад

Шоколадът съдържа антиоксиданти, които са полезни за кожата и организма. Това важи най-вече за чистия черен шоколад без примеси. Във всички останали шоколадови изделия се съдържат множество вредни съставки, които вкупом причиняват акне и го влошават. 

Коментирай