Здраве и красота

5 начина да се отървете от акнето по дупето

С чиста кожа на плажа по цялото тяло

15.07.2021г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лято е и е време за плаж. Дългоочакваната почивка може би наближава за мнозина, но готови ли сте да се появите по бански на плажа? Акнето може да понижи самочувствието ви на плажа, особено ако се намира по дупето. Този неприятен проблем се случва често, но добрата новина е, че можете да промените това.

8 причини за акне при възрастни

Какво предизвиква акне по дупето?

Хормони

Един от най-честите причинители на акне по тялото, включително по дупето, са хормоните. Те играят роля в секрецията на себум, в растежа на бактерии по кожата. Хормоналните изменения могат да направят себума по-наситен, което да допринесе за образуването на по-гъста и лепкава маса в порите на кожата. Тя от своя страна създава условия за възпаление на космените фоликули. Резултатът е акне.

Влажни, потни дрехи

Ако носите прекалено тесни дрехи, които се напояват с пот лесно, особено след спорт, и стоите с тях дълго време без да се преоблечете, това създава допълнителни условия за свръхрастежа на вредните бактерии, причиняващи акне. Те в комбинация със себума, мъртвите кожни клетки, потта и наслагванията по кожата причиняват възпаления и запушвания на порите.

Акне, причинено от стрес – как да го разпознаете?

Седите прекалено дълго

Ако работите седнали през целия ден, вероятността да запушвате порите на кожата на дупето, е голяма. Седенето притиска порите на кожата, запушва ги, а триенето допълнително влошава състоянието ѝ.

Как да се справите с акнето по дупето?

Взимайте душ веднага след тренировка

Вредни навици, които водят до акне

Ако тренирате активно е желателно да взимате душ незабавно след тренировка. Не го оставяйте за вкъщи, защото потта, естествените масла по кожата, бактериите, мъртвите клетки и повишената секреция на себум влошават акнето в тази област.

Използвайте антибактериален сапун

Антибактериалният сапун може да се използва веднъж дневно, защото прекалено честата му употреба има обратен ефект за кожата. Той допринася за отстраняване на болестотворните бактерии, които често причиняват акне и влошават състоянието му.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Свързани статии

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е съединение, което има изразен почистващ, антибактериален и антимикробен характер. Той е съставна част в някои продукти за борба с акнето. Консултирайте се с дерматолог, който да прецени дали такива продукти са подходящи за вас. Обикновено се препоръчва при фоликулит, който е най-честата форма на възпаление по кожата на дупето, наподобяваща акне.

Хидратирайте ежедневно

Добрата хидратация е от голямо значение за борбата с акнето. Добре овлажнената кожа е балансирана. Тя не лъщи, секрецията на себум е по-малка, а нормалното pHв нея предотвратява бактериалния растеж.

Как да използвате оцет против акне?

Салицилова киселина

Продуктите със салицилова киселина имат свойството да отварят порите, да ги дезинфекцират, тъй като имат антибактериален характер. Продуктите със салицилова киселина намаляват растежа на бактериите и стимулират обновяването на кожните клетки.

Коментирай