Здраве и красота

Детоксикираща маска за лице с хума и куркума

Стяга и освежава кожата мигновено

10.02.2022г. / 09 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата на лицето ни всекидневно е изложена на замърсявания от грим, околната среда, стрес, нездравословно хранене и навици, недоспиване. Ето защо тя се нуждае от редовен детокс, за да бъде здрава, сияйна и за да намалим щетите, които свободните радикали биха могли да ѝ нанесат.

Има една невероятна природна съставка, която е подходяща за детокс на всеки тип кожа – хумата (глина). Тази глина може да се намери във всяка аптека. Обикновената каолинова глина може да се комбинира и с други видове хума.

5 ползи от прилагането на мед върху кожата

Хумата има стягащо кожата действие, елиминира излишния себум, намалява възпаленията върху кожата. Червената глина например е чудесна и за намаляване на подпухването на долния клепач. Към хумата може да се добавят розова вода, билкови отвари, зелен чай, жълтък, кисело мляко, богати за кожата масла и т. н. Съставки според нуждите на вашата кожа.

Днес в рубриката ни „Нежна като цвете“ споделяме с вас една детокс маска за лице с хума и куркума.

Куркумата, която обикновено добавяме към кулинарните си рецепти е богата на антиоксиданти и се смята, че има противовъзпалителни свойства. Също така забавя процесите на стареене на кожата, успокоява, намалява тъмните кръгове под очите, подпухналостта на лицето.

5 подхранващи и хидратиращи маски за суха кожа

Заедно с хумата и останалите съставки, които ще видите в следващите редове, тази детокс маска ще успокои кожата на лицето ви, ще подейства освежаващо, стягащо.

Необходими съставки:

  • 3 с. л. хума на прах, може да ползвате обикновена, зелена, розова, червена, синя, лилава;
  • 1 ч. л. куркума на прах;
  • масла, които може да ползвате – масло от авокадо, масло от семена на шипки, масло от моркови – по 2-3 капки, като може и да сложите повече от един вид масло;
  • кокосово масло около ½ чаена лъжичка;
  • вода – количеството трябва да е толкова, че да се получи гъста паста, която да не е нито твърде суха, нито твърде течна, а да се задържа върху кожата на лицето ви.

В купичка комбинирайте сухите съставки и добавете малко количество вода. Бъркайте с дървена лъжица или шпатула. След това сложете маслата и ако е необходимо още вода, докато се получи точната гъстота. Маската се нанася върху предварително почистена и суха кожа.

Свързани статии

Нанесете върху лицето, като по възможност избягвайте зоната на околоочния контур или нанесете леко от маската само към неговия край, не към вътрешната част. Оставете маската да действа 10-20 минути. Изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Коментирай