Здраве и красота

5 здравословни причини да включвате лененото семе в храненето

Защо лененото семе е полезна суперхрана

27.02.2022г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лененото семе е една истинска здравословна бомба, заредена с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, протеини и полезни мазнини. То е нещо много повече от поръска за вашите печива или просто добавка към сутрешните овесени ядки. Лененото семе е средство да стимулирате сърдечносъдовото си здраве, но и да подобрите цялостното здравословно състояние на организма.

Лененото семе – незаменима здравословна храна!

Макар семенцата на лена да изглеждат толкова малки, те са презаредени с хранителни вещества. Те са един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини, протеини и аминокиселини. В тях се съдържа огромно количество неразтворими фибри, важни за толкова много процеси в организма. Алфа-линоленовата киселина в лененото семе го прави един от най-добрите източници на омега-3 сред растителните храни, истинска суперхрана.

Фибрите в лененото семе помагат за удължаване на усещането за ситост, като дават много енергия, предпазват от прегладняване и подхранват храносмилателния тракт. Фибрите са ценни и в борбата с високия холестерол, което е изключително важно за здрава сърдечносъдова система. Омега-3 в лененото семе подхранва мозъка и нервната система, допринася за нормализиране на кръвното налягане и кръвната захар.

Лененото семе е # 1 сред суперполезните храни!

Кои са основните 5 ползи за здравето, които лененото семе има?

Подобрява храносмилането

Лененото семе стимулира храносмилането. Фибрите в него осигуряват хранителни вещества за полезни бактерии в червата. Фибрите са отлично средство да се справите със запека, да ускорите движенията на червата, да стимулирате метаболизма. Доброто храносмилане осигурява по-добро усвояване на хранителните вещества.

Лененото семе е добър източник на протеини

Лененото семе е един отличен източник на растителни протеини. Те са важни за правилния растеж на тъканите, деленето на клетките, „поправянето“ на уврежданията в тях. Протеините са основният градивен елемент на костите, мускулите, тъканите, кожата, хрущялите. Лененото семе осигурява качествен растителен протеин, от който тялото има нужда. В една чаена лъжичка ленено семе се съдържат около 2 грама протеин, което прави приемането на това семе прекрасен начин да добавите още от нужните белтъчини.

Как лененото семе прави косата по-здрава и красива

Лененото семе съдържа полиненаситени мазнини

Полиненаситените мазнини са много полезни и важни за сърдечносъдовата система. Омега-3 мастните киселини понижават холестерола, помагат в нормализирането на кръвното налягане, имат антиоксидантно въздействие и потискат възпаленията. Всички тези ползи са от голямо значение за сърдечносъдовата система. В допълнение омега-3 намаляват нивата на триглицеридите в кръвта, което понижава сърдечносъдовия риск.

Лененото семе намалява риска от рак

Лененото семе е много богато на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията и оксидативния стрес, причиняващи условия за възникване на рак. Омега-3 мастните киселини също имат противораково и противовъзпалително действие. Редовната консумация на храни, съдържащи тези вещества, може да намали вероятността от растеж на туморни клетки.

Ползите от лененото семе

Намалява възпалението

Лененото семе е противовъзпалителна храна. То съдържа съединения, които потискат възпаленията в клетките и тъканите, в това число и по кожата. Това означава, че лененото семе може да допринесе за потискане на акне и други възпалителни проблеми по кожата. Противовъзпалителните вещества, омега-3 мастните киселини и антиоксидантите в лененото семе стимулират здравето и красотата на кожата отвътре, повишават нейната еластичност, жизненост и младост.

Коментирай