Здраве и красота

Йерба мате – един от най-полезните видове чай

Здравословен заместител на кафето

20.02.2022г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йерба мате е един от най-полезните видове чай, който е малко познат. Приготвя се от листа на дървесен вид, виреещ в тропическите гори на Южна Америка. Има силен енергизиращ ефект, като може да замести кафето сутрин като една здравословна алтернатива.

За какво е полезен чаят от хибискус?

Йерба мате има особен силен, земен и всъщност много сложен вкус, който трудно може да се сравни с другите видове чай. Популярен е в Бразилия, Парагвай, Аржентина. Източник е на ценни и мощни антиоксиданти, витамини от група В, витамин С, цинк, калий, манган.

Защо чаят йерба мате е толкова полезен?

Дава много енергия и има отличен вкус

Йерба мате е един здравословен старт на деня. Той дава също толкова енергия, колкото и кафето, но е негова по-здравословна алтернатива. Йерба мате също съдържа кофеин и то особено по-малко от количеството в кафето, но след консумацията на йерба мате ефектите от кофеина не са същите, като при чаша кафе. Това е така заради множеството фибри и антиоксиданти в този чай, които спомагат кофеинът да не причини такова внезапно влияние върху нервната система.

Чай от нийм – ползи за здравето, кожата и косата

Потиска възпалението

Свързани статии

В йерба мате се съдържат големи количества витамин С, полифеноли и други видове антиоксиданти, които имат мощната сила да потискат възпаленията в тъканите и клетките. Йерба мате има много мощен антиоксидантен потенциал. Дори по-силен от този на обикновения зелен чай. Той е наситен с калий, цинк, витамин С и витамини В, които в комбинация с мангана в този чай потискат възпалителните процеси и дори могат да намалят болката.

Чай от жасмин за отслабване и здраво сърце

За добро кръвообращение и детоксикация на черния дроб

Доброто кръвообращение е много важно за снабдяването на тъканите и органите с кислород и хранителни вещества. Чаят от йерба мате има свойството да стимулира извеждането на токсините от черния дроб и кръвта, като същевременно стимулира кръвообращението. Осигуряването на добра циркулация на кръвта е от съществено значение за подхранването на всички клетки с хранителни вещества. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения.

Снимка: iStock

Коментирай