Здраве и красота

Храни с малко калории, които потискат глада

Помагат в отслабването

22.02.2022г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Броенето на калориите е един от доказалите се във времето методи за контрол на теглото. За мнозина е изключително досадно да пресмятат колко калории са приели и колко са изразходвали, но това е един от успешните и неоспорими начини да успеете да поддържате калориен дефицит – така важен за отслабването.

Странни неща, които неочаквано изгарят повече калории

Разбира се, броенето на калориите е ориентировъчно. Трудно можете да установите с абсолютна точност колко калории сте консумирали, колко точно сте изразходвали и колко точно калории са необходими на тялото ви, за да осигури енергия за жизнените процеси, тоест какъв е базовият ви метаболизъм. Числата са ориентировъчни и са в помощ на целия процес.

Едно е сигурно – ако консумирате излишък от калории, това ще бъде предпоставка за напълняване и трупане на мастна тъкан. Ако осигурите калориен дефицит, ще започнете да редуцирате теглото си.

Ограничаването на калориите и големината на порциите обаче е истинско предизвикателство за мнозина. Ако се налага да бъдете по-рестриктивни в намаляването обема на храната и броя на калориите, вероятността да изпитвате глад през деня не е никак малка. Гладът може да ви разсее, да ви раздразни, да ви направи неспособни да се справяте с ангажиментите си, с работата си, може да попречи на съсредоточаването, на концентрацията и работоспособността.

Как изглеждат 100 калории в плодове, ядките и зеленчуците

Как да се справите с глада, когато сте на диета и следите калорийния си прием?

Има някои подходящи храни за тази цел. Те са с ниско съдържание на калории, но същевременно имат засищащ ефект, защото съдържат фибри, протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Ето кои са те.

Чери домати

Чери доматите са прекрасни за похапване, когато сте гладни. Лесни са за пренасяне, защото са дребни по размер, но са засищащи, тъй като са изпълнени с фибри. Освен това са наситени с антиоксиданти, по-специално ликопен, който има свойството да намалява риска от рак, да стимулира здравето на очите, косата, кожата.

Чай

Чаят има засищащи свойства. Когато се консумира горещ, той притъпява глада за известно време, а междувременно ви зарежда с антиоксиданти и флавоноиди, които имат редица полезни свойства за организма, включително намаляване риска от рак, облекчаване на запека, ускоряване на метаболизма, хидратация.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Пуканки

Пуканките са пълнозърнеста храна, която е нискокалорична и може да ви помогне да притъпите апетита и да се заситите. Това важи за пуканките без масло обаче. Тези с добавено масло са значително по-калорични.

Нискомаслена моцарела

Нискомаслената моцарела е нискокалорично сирене, което съдържа по-малко мазнини, но осигурява достатъчни количества калций и протеини. Можете да похапвате такава моцарела, когато сте гладни между храненията, но не искате да надвишавате общия калориен прием.

Кисело мляко

Киселото мляко стандартно съдържа около 60 калории за 100 грама. Нискомаслените варианти са още по-бедни на калории. Можете да похапвате кисело мляко с храненията или като междинна закуска. То ще достави и ценни протеини и пробиотични бактерии на организма.

10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Извара

Изварата е предпочитаният млечен продукт от спортисти и трениращи, защото е с по-малко калории и наситени мазнини в сравнение с всички останали видове сирена и кашкавали. Ако сте на диета, но не искате да се лишавате изцяло от млечните продукти заради полезните вещества и протеини в тях, заложете на изварата.

Твърдо сварени яйца

Яйцата са превъзходен източник на протеини, мазнини, антиоксиданти, минерали, витамини. Те са изключително засищащи и могат да ви предпазят от огладняване в продължение на часове.

Признаци, че приемате твърде малко калории с диетата за отслабване

Овесени ядки

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати, изобилие от фибри, растителни протеини, минерали и витамини. Те не са с особено ниско съдържание на калории, заради което с тях трябва да се внимава, но ако се консумират в малки количества, това също ще ви предпази от огладняване.

Коментирай