Здраве и красота

10 храни, които прочистват кожата

Богати са на антиоксиданти

25.02.2022г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички сме чували, че красотата ни започва отвътре навън. Това е и самата истина. Вероятно сте забелязали, че когато сте хапнали нещо по-солено, пикантно или с високо съдържание на бяла захар, пили сте алкохол, на другия ден изглеждате подпухнали, кожата ви е вяла. Ако искате да преобразим кожата си, трябва да правим разумни избори по отношение на храните и напитките, които консумираме всеки ден. Домати, зелен чай, зехтин, авокадо, са само част от храните, които спомагат за прочистването на нашата кожа.

Ето още 10, които ни правят по-красиви.

Пробиотици – Липсата на достатъчно пробиотици в менюто ни и консумацията на нездравословни храни създава промяна в типа на бактериалната среда в червата ви. Възпалените черва означават възпалена кожа. Ето защо е важно да си осигурим храни, които са богати на пробиотици като маслини, комбуча, кисело зеле, кисело мляко, кефир, мисо.

Храни с нисък гликемичен индекс – Храните с висок гликемичен индекс като рафинирани въглехидрати, тестени изделия, бял хляб, бисквити, торти са свързани с възпалението на кожата, като акне. От друга страна, консумирането на храни с нисък гликемичен индекс, като ядки, по-чисти меса, яйца, риба, киноа, овесени ядки, кафяв ориз, спомага за изчистването на кожата, смятат специалисти.

3 закуски за здрава и млада кожа

Горски плодове – Боровинките – сини и червени, къпини, малини, ягоди, годжи бери, са с високо съдържание на антиоксиданти и други хранителни вещества. Антиоксидантите са противовъзпалителни агенти, които помагат на телата ни да се борят с увреждането, което свободните радикали нанасят върху кожата ни и не само.

Тези вкусни плодове ни осигуряват витамин А и витамин С, елагова киселина, които благоприятстват здравето и красотата на кожата.

Семена от чиа – Суперхрана за нашата кожа! Тези семена са богати на растителни омега-3 мастни киселини, протеини и разтворими фибри. Омега-3 имат противовъзпалителен ефект и могат да предпазят кожата от възпалителни състояния, като екзема, хиперпигментация и други. Освен това я поддържат подхранена и красива, но също така и спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система.

Кожен симптом, който може да подсказва за непоносимост към глутен

Зеленолистни зеленчуци – Към тази група спадат спанак, къдраво зеле, рукола, броколи, брюкселско зеле. Те са изключително богати на мощни антиоксиданти и витамини, които спомагат за синтеза на колаген и еластин, намаляват възпаленията и риска от преждевременно стареене.

Куркума – Чудесна подправка, чиято консумация или локално приложение спомагат за успокояване на възпалението и също така е доказано, че подобрява имунната ви система и поддържа правилната мозъчна функция. Учени смятат, че консумацията ѝ балансира естествената флора на кожата и елиминира свободните радикали.

Как да стегнем кожата на горния клепач

Яйца – Още една храна за чиста и здрава кожа. Яйченият жълтък е богат на витамин А, който спомага за възстановяване на кожата.

Свързани статии

Бразилски орехи – Селенът, който се съдържа в тези вкусни ядки е друг мощен антиоксидант, който помага за защита на кожата от свободните радикали.

Цитрусови плодове – Те са естествено богат източник на витамин С, мощен антиоксидант, който участва в клетъчния обмен, бори се с увреждането и възпаленията нанесени от свободните радикали и подпомага синтеза на колаген и еластин.

Орехи – Консумацията им ни осигурява витамин Е, селен, цинк, омега-3 мастни киселини, които спомагат за това кожата ни да бъде по-сияйна и млада.

Коментирай