Здраве и красота

10 от най-здравословните храни за всеки ден

Яжте ги по-често за по-добро здраве

26.02.2022г. / 19 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене не означава непременно лишаване от всичко вкусно. Когато сте на диета, това също не значи задължително, че ще страдате от глад и лишения постоянно. Има толкова вкусни и същевременно здравословни храни, които можете да включите всеки ден в храненето си и които ще доставят ценни хранителни вещества на организма ви. Всъщност, ако се потопите в разнообразието от вкусни и полезни храни ще откриете, че да се храниш здравословно не е скучно, а е забавно и носи радост и наслада от приготвянето на вкусна храна всеки ден.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Вижте кои са едни от най-здравословните храни, които да включвате всеки ден в храненето си.

Овесена каша с плодове

Овесената каша с плодове и семена е един здравословен избор, зареден с изобилие от важни хранителни вещества, от които тялото ви има нужда. Тази здравословна закуска е ценна за сърдечносъдовата система, за здрав стомашно-чревен тракт, за силна имунна система и за превенция на диабет.

Авокадо

Авокадото е източник на полезни мазнини, фибри и витамини. Само едно авокадо доставя около 20% от нужните за деня фибри.

Орехи

Орехите са прекрасен източник на омега-3 мастни киселини. Те допринасят за намаляването на холестерола, което има здравословно влияние върху сърдечносъдовия риск.

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

Гъби

Гъбите са бедни на калории, но за сметка на това са много засищащи и са добри източници на бета-глюкани, важни за имунната система.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на протеини. То не съдържа много калории, което го прави подходящо за похапване по всяко време. Освен това е богато на полезни бактерии, важни за чревната флора.

Яйца

В яйцата се съдържат множество хранителни вещества, витамини, минерали, протеини, полезни мазнини, витамини от група В, особено В12, витамин А, холин, които са от голямо значение за здравето на клетките и тъканите.

10 храни за щастие и здраво сърце

Киви

Кивито е много добър източник на витамини и антиоксиданти. То е първенец по съдържание на витамин С, дори повече от цитрусовите плодове.

Сладки картофи

Сладките картофи са много богати на бета-каротин – антиоксидант, който им придава характерния оранжев цвят. Той се превръща във витамин А в тялото, който е важен за здравето на очите, кожата, както и за борбата със свободните радикали, увреждащи клетките.

Ядкови масла

Ядковите масла са чудесна алтернатива на животинското масло. Те са богати на протеини, особено бадемовото масло. Съдържат мононенаситени мастни киселини, които са важни за намаляването на холестерола, доброто здраве на сърдечносъдовата система и за намаляване на риска от диабет.

3 храни, които потискат имунната система

Булгур

Булгурът е полезен, защото доставя на тялото изобилие от фибри, калий, калций и витамини от група В. Съдържа по-малко калории от кафявия ориз, а концентрациите на микроелементи са по-високи.

Коментирай