Началото на пролетта е времето, в което се отключват пролетните алергии. В зависимост от тежестта на симптомите алергията през пролетта може да наруши сериозно нормалното протичане на ежедневните дейности. Понякога продължителността на пролетната алергия може да достигне чак до лятото, защото цъфтежът на някои растения продължава до този сезон.

4 етерични масла при алергии

Сред най-честите причинители на алергични реакции към цъфтеж през пролетта са тополата, брезата, брястът, кедърът, дъбът, борът, орехът, кестенът.

Какво можете да направите, за да намалите интензитета и тежестта на симптомите при пролетна алергия?

Носете маска

Носенето на маски в момента е задължително заради пандемията от коронавирус, но маската може да помогне и при пролетни алергии. Тя намалява достъпа на летящите във въздуха полени и ограничава навлизането им в носоглътката, като по този начин може да се намали и тежестта на алергичната реакция.

Как да облекчим симптомите на кожна алергия

Дръжте прозорците затворени

Колкото повече свеж въздух навлиза през пролетта, толкова повече се влошават симптомите на страдащите от алергия. За съжаление, чистият и свеж въздух, както и честото проветряване са важни, но при пролетни алергии това предполага навлизане на полени в помещението и влошаване на симптомите.

Сваляйте дрехите и обувките отвън

Когато се прибирате вкъщи, веднага сваляйте обувките и събличайте дрехите си. Не стойте вкъщи с дрехите отвън, защото по тях има полепнали полени, които ще дразнят организма ви.

Съвети за пролетно почистване при алергии

Взимайте душ и мийте косата

След като се приберете вкъщи, вземете душ и измийте косата си веднага. По нея също със сигурност има полепнали полени. Не си лягайте без да сте минали през банята, защото през нощта симптомите на алергия обикновено се влошават.

Още по темата

Сменяйте редовно филтрите на климатиците и пречиствателите

Ако имате климатик, пречиствател или овлажнител за въздух е от голямо значение да сменяте редовно филтрите на тези устройства. Те улавят полените и фините прахови частици, които причиняват отключване и влошаване на алергията.

Симптоми на алергии и чувствителност към храни при децата

Не забравяйте и за домашните любимци

По козината на домашните любимци също полепват полени. Почиствайте ги редовно, когато ги прибирате от разходка. Ако галите домашния любимец, не пипайте лицето си преди да сте измили ръцете си.

Мийте ръцете често

Миенето на ръцете вече се превърна в неизменен и задължителен навик за всички. Важно е обаче да споменем и тук, че не трябва да забравяте да миете ръцете си винаги преди да докосвате лицето си, защото по дланите и пръстите полепват полени и могат да раздразнят алергията ви.

Да преборим кожните алергии натурално