Здраве и красота

5 важни неща, ако имате фамилна обремененост за сърдечни заболявания

Какво можете да направите за превенцията на сърдечносъдови проблеми в бъдеще, ако сте предразположени

08.03.2022г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гените ни не се свеждат само до това на кого от семейството или фамилията приличаме. Те са кодирани във всяка наша клетка. Благодарение на гените можем да вземем хубавите черти от физиката на родителите си, но можем също така да наследим и предразположеността към някои заболявания.

Диета за хора със сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания до голяма степен зависят от генетиката, но не само тя е основният фактор, който „казва“ ще ги отключим или не. Начинът на живот, който водим много преди да се появят сърдечносъдовите заболявания, е от значение. Тоест, можете да направите някои промени в ежедневието и навиците си, така че да намалите риска от сърдечносъдови заболявания, ако имате фамилна обремененост с тях.

Сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Те могат да засегнат както мъже, така и жени, а възрастовата граница спада все повече през последните десетилетия. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ коронарната артериална болест, например, е сред сърдечносъдовите заболявания, които са водещи при смъртността от инфаркт. Заболяванията на коронарната артерия са и с генетична предопределеност, тъй като учените наблюдават такава зависимост при пациентите. Огромно значение оказва и начинът на живот, разбира се.

Неочаквани фактори, вредящи на сърдечносъдовата система

Едно изследване от 2016 година, публикувано в The New England Journal of Medicine, цитирано от livestrong.com констатира, че хората с генетична предразположеност към коронарна артериална болест са с около 90% по-висока склонност към получаване на сърдечен удар в бъдеще от онези, които нямат фамилна обремененост.

Но добрата новина е, че имащите генетично повишен риск от отключване на сърдечносъдови заболявания могат да намалят този риск, ако направят някои промени в начина на живот. Така могат да подобрят здравословното си състояние и да удължат средната продължителност на живота си, като подобрят и неговото качество. Това показват данни от изследване от февруари тази година, публикувано в списание Circulation и отново цитирано от Livestrong.com.

15 малки промени, които предпазват сърцето ви

Кои са промените в начина на живот, които могат да направят хората с фамилна обремененост от сърдечносъдови заболявания? Как да намалят риска от възникването им?

Внимание! Статията е информативна. Ако страдате от сърдечносъдови заболявания или смятате, че имате повишен риск, задължително се консултирайте с лекар кардиолог.

1. Лягайте си рано.

Добрият сън и добрата почивка са от голямо значение за сърдечносъдовата система. Ако си лягате преди 11 вечерта всяка вечер и спите дълбоко в рамките на 8 часа, рискът от инфаркт спада с до 20%. Това показват данни от проучване от 2019 година, публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

6 признака, че сърцето ви има нужда от преглед

2. Яжте повече полезни мазнини.

Сред полезните мазнини се нареждат рибата, по-специално мазните риби (сьомга, херинга, скумрия, сардини), зехтинът, ядките, авокадото, семената. Те са богати на омега мастни киселини, които са здравословни и важни за сърдечносъдовата функция. Консумацията им, разбира се, трябва да е умерена, а не прекалена.

3. Ходете повече, движете се повече.

Ако заместите пътуването с транспорт и ходите по-енергично в рамките само на 30 минути всеки ден, това ще намали риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти с до 24%. Това показват данни от изследване от 2018 година, публикувано в Clinical Epidemiology и цитирани от livestrong.com. Ходенето и аеробните упражнения подобряват циркулацията на кръвта и работата на сърцето.

4. Добавете повече плодове и зеленчуци в диетата.

Плодовете и зеленчуците съдържат витамини, ценни минерали и антиоксиданти, които са важни за сърдечносъдовата система. Минералите помагат за преноса на нервните импулси към сърцето и спомагат в контрола на кръвното налягане. Антиоксидантите се борят с възпаленията, засягащи кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Фибрите в плодовете и зеленчуците се грижат за поддържането на холестерола в граници.

Колко часа на седмица да се упражнявате за добро сърдечно здраве?

5. Намалете стреса.

Стресът е един от факторите, които играят голяма роля за отключването и влошаването на сърдечносъдовите заболявания. Справянето с него или намаляването му могат да са добър помощник в контрола и превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Коментирай