Здраве и красота

3 ценни съвета за здрави венци

Състоянието на венците е важно за цялостното здраве на зъбите и устната кухина

18.03.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на венците е от голямо значение за състоянието на зъбите. Ако венците не са здрави и са хронично възпалени, това може да разклати сериозно здравето на зъбите и дори да доведе до загубата им. Грижата за устната кухина трябва да е насочена не само към зъбите, старателното им измиване и редовното посещение при зъболекаря. Венците също са част от цялостната грижа и не трябва да се забравят. Те са основата, в която зъбите стоят здраво захванати в устната кухина. Ако венците не са в добро състояние, зъбите също няма да бъдат.

Домашни лекове при възпалени венци

Грижата за устната кухина и венците е много по-комплексна, отколкото много хора смятат. Сайтът mindbodygreen.com търси мнението на специалисти по орална хигиена и здраве, които да дадат своите съвети за това как да поддържаме венците си здрави. Ето и трите съвета, които денталният специалист Гери Куратола дава в интервю за изданието.

1. Балансирайте микробиома в устната кухина.

Свикнали сме да смятаме, че полезни бактерии има само в червата ни. Всъщност те са навсякъде в организма ни – по кожата, лигавиците, в устната кухина. Полезните бактерии в устата играят важна роля в предпазването от вируси, бактерии и други патогени, навлизащи в тялото през устата. Средата в устата е киселинна, което може да причини дисбаланс в естествените колонии от бактерии там.

Топ 5 причини за кървящи венци

За да балансирате киселинната среда в устата можете да наблегнете на здравословното хранене, като начин да алкализирате микробиома в устата. Яжте повече пробиотични и пребиотични храни, богати на естествени полезни бактерии и фибри. Практикувайте добри хигиенни навици след хранене, сутрин и вечер. Избирайте измиващи продукти за уста предназначени за здрави венци.

2. Яжте богата на антиоксиданти храна.

Антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект. Те насърчават правилното делене на клетките в тъканите, като допринасят за тяхното заздравяване и борбата с възпаленията. Свободните радикали са навсякъде в тялото, включително в устната кухина. Благодарение на храните, богати на антиоксиданти можете да им противодействате за здрави венци.

Бъдете особено внимателни с избелващите пасти за зъби и вода за уста с избелващ ефект, защото те съдържат водороден пероксид, който действа като избелващ агент, но може да увреди емайла на зъбите и да унищожи микробиома в устната кухина, нанасяйки щети по венците.

Естествени лекове при болки във венците и зъбите

Свързани статии

3. Намалете стреса.

Колкото и странно да звучи, стресът има значение за здравето на венците. Стресът може да порази тялото и психиката по много различни начини. Един от тях е влошаването на състоянието на венците и зъбите. Защо се случва това? Защото високите нива на хроничен стрес влияят негативно на нервната система, а това създава предпоставка за стискане на челюстта през нощта, скърцане със зъби, триене със зъби, което уврежда сериозно не само венците, но и ставите на челюстта. Всичко това може да доведе до сериозни травми, увреждания, възпаления и деформации на венците, зъбите, челюстта.

Природни лекове срещу кървящи венци (гингивит)

Добрата почивка и борбата със стреса са важни не само за цялостното възстановяване на тялото и организма, но и за здравето на венците.

Коментирай