Здраве и красота

Възможни причини да не можете да намалите коремните мазнини

Защо са толкова упорити и опасни за здравето

26.03.2022г. / 06 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните мазнини могат да са наистина упорити. Почти всеки човек има излишни коремни мазнини, тъй като те са доста упорити и са необходими много усилия, за да бъдат изцяло премахнати. Нужни са диета и редовни упражнения, както и цялостна редукция на теглото.

5 промени, които помагат за премахване на коремните мазнини

Мазнините около корема могат да повлияят сериозно на здравето. Излишната мастна тъкан по корема увеличава риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, хормонални смущения, метаболитни проблеми. Счита се, че коремните мазнини са най-опасната мастна тъкан в цялото тяло. Хората, които трупат мазнини по бедрата и дупето обикновено се смятат за по-здрави и с по-нисък риск от опасни заболявания, според healthdigest.com.

Какви могат да са причините да трупате коремни мазнини и да не можете да ги намалите?

Често ядете преработени храни

Преработените храни, без значение дали са солени или сладки, съдържат твърде много добавени захари, трансмазнини, хидрогенирани мазнини. Това ги прави един от най-нездравословните избори, които можете да направите. Трансмазнините и хидрогенираните масла представляват сериозен риск за здравето, тъй като са нездравословни мазнини, от които тялото няма нужда. Те повишават риска от висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, втвърдяване на кръвоносните съдове, диабет, наднормено тегло, чернодробни заболявания.

Чести грешки, които пречат да свалите коремните мазнини

Добавените захари, според healthline.com, присъстват в изключително голям брой сладки и солени преработени храни, което добавя излишни калории към диетата, създава предпоставки за трупане на мазнини около корема и повишава риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични заболявания.

Пиете много спортни и енергийни напитки

Спортните и обогатени с витамини енергийни напитки може да звучат като здравословен избор, но това невинаги е така. В голяма част от тези напитки се съдържат твърде много добавени захари, което влошава обработката и усвояването на въглехидратите от диетата и създава условия за трупане на мазнини.

Консумирате прекалено много мазнини

Здравословните мазнини са незаменима и полезна част от балансираното хранене. Но тайната е именно в това – в баланса. Мазнините трябва да представляват едва 10-15% от ежедневното ви меню. За целта трябва да сте наясно в каква част присъстват те във всяка порция. Ако неусетно и неосъзнато консумирате повече мазнини от необходимото, макар и здравословни, те може да са причината да трупате коремни мазнини, които не можете да свалите въпреки усилията и тренировките.

Как да се отървете окончателно от коремните мазнини

Тренировките ви може да не са изпитание за тялото ви

Упражненията и тренировките трябва да бъдат предизвикващи тялото, така че то да не може да свикне с тях и да се нагоди към темпото. Важно е тренировките да са максимално разнообразни и да бъде включено надграждане в тях. Когато се предизвиквате да достигнете по-високо ниво всеки следващ път, усилията ви ще са по-успешни.

Свързани статии

Правите грешните упражнения

Ден след ден правите коремни преси и се надявате най-после да видите резултата? Надали ще се получи и именно там е грешката ви. Повтарянето на едни и същи упражнения, насочени само и единствено към корема, не са добър и ефективен избор. Вместо това променете тренировките си. Включете повече енергични кардиоупражнения, вдигане на тежести, упражнения за цяло тяло със собствено тегло. Цялото това разнообразие помага за редуцирането на общото ви тегло, което се отразява и на корема. Разбира се, упражненията за корем не трябва да се неглижират. Просто трябва да бъдат включени в цялостна програма.

Причини да трупате мазнини около корема

Хормонален дисбаланс

Една от възможните причини да трупате мазнини около талията и да не можете да ги свалите, са хормоните. Хормоналните дисбаланси могат да превърнат отслабването и редуцирането на коремните мазнини в истинско предизвикателство. За да сте сигурни каква е причината за проблема с коремните мазнини, задължително се консултирайте с лекар ендокринолог, който да изследва хормоните ви.

Коментирай