Здраве и красота

4 причини за трупане на коремни мазнини и как да се справим с тях

До какво води мастната тъкан около талията

22.12.2019г. / 08 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натрупването на коремни мазнини е не просто естетичен проблем. Той застрашава здравето и то по сериозен начин. Коремните мазнини се считат за опасна предпоставка за отключване на заболявания, като диабет, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, хипертония, рак, хормонални проблеми, репродуктивни затруднения.

5 фактора, които пречат на стопяването на коремни мазнини

Кои са основните причини за поява на склонност към натрупване на мазнини в коремната област?

Обездвижване и лошо хранене

Затлъстяването в коремната област може да се дължи на прием на излишни калории от нездравословен тип. Ако работата ви е свързана с продължително седене и освен това се храните със захари, наситени и трансмазнини, храни и напитки с изкуствени подсладители, това може да се окаже голям проблем за здравето ви в бъдеще. Консумацията на храни с ниска хранителна стойност, но и високо наличие на празни калории води до затлъстяване в коремната област и редица заболявания, произтичащи от тези мазнини.

Възраст, пол и генетика

Освен от начина на живот, трупането на мазнини около талията до голяма степен зависи и от генетичната предразположеност. Всеки човек има предопределена склонност към натрупване на мастна тъкан в определени части на тялото. На този механизъм обаче може да се противодейства, макар и трудно и с много усилия.

Причини да трупате мазнини около корема

Възрастта също е фактор. С напредването ѝ мускулната маса намалява, което прави противодействието на мастната тъкан по-трудно. По-малко мускулна маса означава по-малко изгаряне на калории и повече усилия в борбата с коремните мазнини, според клиника Майо.

Полът също е определящ. Жените в средна и над средната възраст са по-склонни да трупат коремни мазнини заради настъпващите промени в хормоналния баланс.

Липса на сън

Колкото по-малко сън човек получава за денонощие, толкова по-склонен става да трупа мазнини в областта на корема. Най-застрашени са хората, които спят по 6 часа на нощ или по-малко. В това число се смятат и среднощните ставания до тоалетна, които нарушават здравия сън и предизвикват объркване в метаболитните процеси по време на дълбок сън.

Стрес

Високите нива на хормони на стреса са много силен негативен фактор, влияещ върху депозирането на мастни отлагания около талията. Кортизолът, хормон на стреса, влияе върху концентрираното натрупване на мастна тъкан в абдоминалната област, според American Institute of Stress.

5 промени, които помагат за премахване на коремните мазнини

Храни, които създават най-голям риск от трупане на коремни мазнини

Сред най-вредните по този показател храни са паста, чипс, ориз, бял хляб, сладкиши, газирани напитки и сокове, изкуствени подсладители.

Как да премахнете коремните мазнини

Свързани статии

Движете се повече

Активният начин на живот е много добра стратегия за противодействие на коремните мазнини. Тренировките и физическата активност минимум 30 минути на ден действат като естествен механизъм за повишаване чувствителността на клетките към инсулина, което подобрява абсорбцията и разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите в тялото.

Вълшебна напитка за топене на коремни мазнини

Здравословна диета

Премахването на вредните храни от менюто е изключително важно за справянето с този проблем. Включването на полезни мазнини и протеини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, зехтин, ядки и семена е начин да накарате организма си да се отърве от коремните мазнини и да увеличи мускулната си маса.

Почивка и сън

Отделяйте повече време за релакс и освобождаване от стреса. Спете по 8 часа по едно и също време в денонощието. Намалете стреса и се отдайте на любими занимания с любими хора.

Коментирай