Здраве и красота

5 вида чай за силна имунна система

Подсилват имунитета и ускоряват оздравяването

28.03.2022г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е известен със своите облекчаващи свойства по отношение на настинките, вирусните инфекции и респираторните проблеми. За съжаление се обръщаме към чая, когато вече сме болни или имаме оплаквания, възпалено гърло или запушен нос. А можем да намалим риска от чести настинки и инфекции, като се грижим за имунната система редовно с помощта на чая.

Някои видове чай имат много мощни противовъзпалителни свойства, които стимулират имунната система и подобряват функциите ѝ. Те действат като превантивна мярка срещу честите разболявания, подобряват здравословния статус на организма, зареждат го с много антиоксиданти, които потискат възпаленията и улесняват функциите на имунната система.

Многобройните ползи от чая от жасмин

Някои видове чай могат да подпомогнат имунното здраве. По-добрите функции на имунната система означават по-добро цялостно здраве за организма, по-добри съпротивителни сили, но не само срещу външни атаки, но и срещу стреса, възпаленията в клетките и всички предпоставки за злокачествени образувания и хронични заболявания, срещу които имунната система също се бори.

Кои са най-мощните чайове в помощ на имунната система?

Зелен чай

Зеленият чай има много мощни свойства по отношение на имунитета. Той предлага богато разнообразие от антиоксиданти и полифеноли, които стимулират имунната система и се борят с възпаленията в тъканите. Всичко това улеснява функциите на имунната система, правейки справянето с атаките на микроорганизмите по-лесно.

5 здравословни причини да пиете повече чай

Чай от куркума

Куркумата е подправка от Изтока с приятен, леко пикантен и характерен вкус и аромат. Изследванията сочат, че куркумата е много богата на антиоксиданти, подкрепящи цялостната функция на имунната система, според everydayhealth.com. Активната съставка куркумин се бори много ефективно със свободните радикали, като ги неутрализира и намалява потенциалния риск от възпалителни, хронични и ракови заболявания. Облекчаването на този товар помага на имунната система да работи по-добре и по-ефективно.

Черен чай

Черният чай е богат на специфични полифеноли, наречени теафлавини. Изследванията сочат, че теафлавините подкрепят функциите на имунната система, спомагат за повишаването на имунитета и съпротивителните сили на организма при атаки от външни патогени.

5 вида чай при главоболие

Бял чай

Белият чай е една от най-леките разновидности на чайовете. Фино и деликатно ароматен, белият чай е чудесен на вкус и има множество ползи за здравето. Съдържа високи нива на катехини, вид антиоксиданти, които допринасят за функциите на имунната система. Белият чай има и антимикробни и антибактериални свойства, които допълнително повишават имунните защити.

Вълшебствата на мурсалския чай

Чай от джинджифил

Джинджифилът е корен с мощни противовъзпалителни свойства. По тази причина чаят, сварен от пресен корен джинджифил, е също толкова полезен. Той е наситен с всички прекрасни вещества, съдържащи се в джинджифила. Активната съставка на джинджифила – гингерол, има антиоксидантни свойства, противовъзпалителни ефекти и може да спомогне за скъсяване на периодите на възстановяване, защото стимулира клетъчното делене. Чаят от джинджифил подпомага бързото оздравяване, полезен е при възпалено гърло, запушен нос, гадене, стомашни болки.

Коментирай