Здраве и красота

5 ползи за здравето от чая от копър

Елиминира вътрешните паразити

29.03.2022г. / 11 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Копърът е една от най-често използваните зелени подправки за овкусяване на сосове, салати, ястия, супи. Освен че придава невероятен вкус и аромат на храната, чаят приготвен от него има редица ползи за здравето.

За направата на напитката могат да се ползват семена от копър (фенел), предварително леко счукани, свежа подправка или грудката, която най-често ще намерите в магазините под името фенел. Вижте някои от ползите на чая от копър.

1. Подобрява храносмилането

Копърът се счита за природен спазмолитик, което означава, че помага за отпускане на храносмилателния тракт и намалява неразположенията свързани със синдрома на раздразненото черво. Копърът е богат на важни масла, които допринасят за подобряване на храносмилането. Смята се също, че чаят от подправката помага и при хълцане, метеоризъм, диария, стомашни спазми, подуване на корема.

Чайове при подуване на корема и стомаха

2. Елиминира вътрешните паразити

За чаят от копър е известно и че спомага за елиминиране на паразитите в стомаха, но също така помага за премахване на шлаките от червата.

3. Пречиства кръвта и за по-добра функция на бъбреците

Чаят от копър е една от напитките, които ни помагат да елиминираме натрупаните излишни течности. Той стимулира отделянето на урината, спомага за детокса на черния дроб и бъбреците, намалява риска от образуването на камъни в бъбреците.

Свързани статии

4. Укрепва имунната система

За да бъдем в добро здраве е важно да поддържаме имунната си система. Освен че консумацията на чай от копър помага да засилим защитните сили на организма, учените смятат, че той действа благоприятно при треска, възпалено гърло, заболявания на дихателните пътища като астма, кашлица, бронхит.

Причини да ви се ядат солени храни и как да го предотвратите

5. За здраво сърце

Чаят от копър е богат на важни антиоксиданти, както и витамини, като същевременно помага за прочистването на цялото ни тяло от токсините. Този процес също помага за поддържане на нивата на холестерола под контрол, като така се намалява рискът от хипертония. Всичко това намалява риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, смятат учените.

Внимание! Преди консумация се консултирайте с лекар.

Коментирай