Здраве и красота

Хигиенни грешки, които вероятно правите след тренировка

Понякога не се замисляме къде грешим

28.03.2022г. / 06 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са важна част от здравословния начин на живот. Те обаче могат да се превърнат в риск за здравето, ако не спазвате някои хигиенни условия, веднага след като приключите с тренировката си. Вероятно след тренировка ще смените дрехите си, може би ще измиете ръцете си, но тези ритуали не са съвсем достатъчни, за да сте сигурни, че здравето ви е в безопасност.

Видове тренировки, които не изгарят много калории

Кои са най-честите хигиенни грешки, които може би допускате след тренировка?

Не почиствате постелката за йога

Постелката за йога е нещо, което повечето трениращи носят със себе си. Когато ползвате собствена постелка сигурно сте по-спокойни, че тя е чиста, защото си е само ваша. Поставянето ѝ в залата обаче, както и ползването ѝ от самите вас, автоматично я прави замърсена. Нужно е да я дезинфекцирате след всяко ползване, дори да тренирате вкъщи. Избърсвайте постелката с антибактериални кърпи.

Не сменяте веднага чорапите и маратонките

Вероятно невинаги имате възможност веднага да се преобуете след тренировка, но е важно да се постараете да свикнете да го правите и да сте подготвени с резервни чифтове. Потните чорапи и маратонки са благоприятна среда за развитие на гъбички и бактерии. Те могат да поразят кожата ви и да доведат до инфекции. Не чакайте нито минута, а сменете чорапите и обувките веднага след тренировка.

Не се къпете веднага

Много хора не обичат общите бани във фитнес центровете и спортните зали. Никой не може да ги обвинява, но е важно да се отбележи, че къпането веднага след тренировка е много важно от хигиенна и здравословна гледна точка. Потта по кожата създава условия за бактериални и гъбични инфекции, натрупването на себум и мъртви кожни клетки влошават състоянието на кожата и могат да ви разболеят.

Какво означава, ако не можете да довършите тренировката си?

Не измивате ръцете си веднага след тренировка

Докосването на уредите за общо ползване във фитнеса моментално ви поставя в досег с бактерии, вируси, микроби. Ако не измиете ръцете си веднага след тренировка, а пипнете телефона си или някаква друга лична вещ, вие пренасяте тези микроби върху повърхности, с които имате постоянен досег. Това създава условия за инфекции.

Пропускате измиването на лицето

Дори да ви се струва, че не сте се изпотили чак толкова, не трябва да пропускате да измиете лицето си. Това премахва бактериите и следите от пот, които са наситени с отпадни продукти от тялото след тренировка. Така ще намалите риска от поява на пъпки, акне, омазняване на кожата, зачервяване и възпалителни раздразнения.

Свързани статии

Използвате една и съща кърпа

Ако имате навика да попивате потта си с хавлиена кърпа във фитнеса, но я използвате многократно без да я перете, трябва да знаете, че този навик е погрешен. Ако имате кърпа, с която попивате потта си, тя трябва да се пере редовно.

Не почиствате слушалките за уши

Обичате да слушате музика по време на тренировка? Тогава не забравяйте да почиствате и дезинфекцирате слушалките за уши. В тях се събират изключително големи количества пот, себум, кожни клетки, бактерии и гъбички, които могат да причинят ушна инфекция.

Защо не е добре да правите една и съща тренировка всеки ден

Къпете се боси в общата баня

Ако нямате нищо против да се къпете в банята на фитнеса или залата, не забравяйте да обувате чехли или джапанки. Ходенето боси в общи бани повишава риска от инфекции по кожата, които могат да проникнат навътре в тялото.

Коментирай