Здраве и красота

Видове тренировки, които не изгарят много калории

Това обаче не ги прави безполезни

03.09.2021г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са важна част от поддържането на стройна и стегната фигура. С тяхна помощ забързваме метаболизма си, изграждаме добра мускулна маса, която да ни позволява да се храним с повече полезни калории, а не да гладуваме, чакайки резултати в отслабването. Физическата активност е неразривна част от отслабването и елиминирането на излишната мастна тъкан. 

Тренировки, при които се изгарят най-много калории

Повечето хора искат бързи резултати, затова и предпочитат тренировки, които изгарят повече калории за по-малко време. Високоинтензивните интервални тренировки са такъв тип активност, която обещава висок разход на енергия за кратък период от време, при който се горят много калории. 

Съществува голямо разнообразие от тренировки, с които да поддържате форма и да изгаряте повече калории. Някои от тях обаче не изгарят чак толкова много калории, колкото очаквате, въпреки че наблягате на тях редовно. Това не прави тези тренировки излишни или безсмислени. При тях изгарянето на калории не е водещо. При някои има отложен ефект на изгаряне на калориите. 

Кои са тренировките, които не изгарят много калории при изпълнението им?

Вдигане на тежести 

Почти всеки, който се опитва да отслабне и да вкара фигурата си в норма, прибягва до фитнеса. В залата има уреди, които предимно разчитат на тежест и съпротивление, с които да се провокира растеж на мускула. При вдигане на тежести и силови упражнения обаче не се изгарят много калории. Изгарянето на калории при работа на мускула зависи от това колко тежи човек. Колкото по-тежък е, толкова повече калории изгаря при работа с тежести, съпротивление или собствено тегло. 

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

Защо тогава да се мъчите във фитнеса, ако няма смисъл? 

Разбира се, че има смисъл. Въпреки че в момента на тренировката тялото не изгаря толкова много калории, трупането на мускулна маса прави това впоследствие. Колкото по-стегнато е тялото ви, колкото повече мускулна маса трупате и колкото по-обемни са мускулите ви, толкова повече калории горят самите те в спокойно състояние. По този начин се въздейства върху фигурата и изгарянето на мазнини. 

Стречинг, разтягане 

Разтягането е много важна част от тренировката. Тя трябва да започва и да завършва с него. Разтягането е задължително, защото то намалява риска от травми, подобрява гъвкавостта и мобилността на тялото, ставите, сухожилията, мускулите. При него обаче не се изгарят много калории. Ако сте решили да залагате само на упражненията за гъвкавост за отслабване и извайване на фигурата, трябва да знаете, че те не изгарят особено много калории. 

3 упражнения, които изглеждат лесни, но изгарят много калории

Упражнения за коремни мускули 

Много хора погрешно смятат, че с упражнения за корем ще премахнат мазнините в тази част на тялото си. Коремните упражнения не само че не горят много калории, но и няма да извадят на показ коремната ви преса. За да се случи това е важно да отслабнете цялостно, да изчистите излишните мазнини от тялото си. А упражненията за корем само ще помогнат на коремните мускули да изпъкнат повече. 

Вертикални уреди за кардио 

В това число влизат велоергометрите, кростренажорите и всички уреди за кардиотренировки, имитиращи движения в реална среда. Тези уреди са надценени в изгарянето на калории. Те трудно могат да заместят реалните тренировки, които имитират. Например, кростренажорът имитира тичане, при което обаче се изгарят много повече реални калории, отколкото при тренировка на тренажор за същото време, според Майк Донаваник, цитиран от US News и healthdigest.com. Той смята, че тези уреди са прекалено надценени и не дават същите резултати, като реалните кардиотренировки. Те обаче все пак са опция за тренировка вкъщи, ако я предпочитате. 

Най-добрата тренировка за изгаряне на повече калории

Коментирай