Здраве и красота

За какво помага пастата от чесън и джинджифил

Вкусна и пикантна

29.03.2022г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джинджифилът и чесънът са едни от най-често консумираните подправки. Пикантни, ароматни, винаги добавят повече вкус към ястията. От тях се приготвя и чудесна паста, която освен че може да се добавя към сосове, салати, ястия, има и редица ползи за здравето.

Как да си приготвите паста от чесън и джинджифил? Ще ви бъдат необходими равни количества и от двете съставки. Чесънът се обелва и се слага в кухненски робот, като към него се добавят обелен корен от джинджифил, няколко капки зехтин и сол по желание. Всичко се смила добре и получената паста се съхранява в буркан в хладилника.

За какво помага тази паста?

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане крие редица опасности за нашето здраве. Пастата приготвена от чесън и джинджифил може да допринесе за балансиране на нивата на кръвното, както и на високите стойности на холестерола. Според западни изследвания, в които са взели участие хора с лека хипертония, учените установяват, че редовната консумация на чесън спомага за понижаване нивото на кръвното им налягане.

5 вида чай за силна имунна система

Междувременно е доказано, че джинджифилът също допринася за намаляване на високото кръвно налягане, като изчиства калциевите отлагания по стените на артериите. Разбира се, тези две суперхрани не могат да заменят лечението назначено от лекар, но могат да добавят благоприятни ефекти.

Подпомага храносмилането

Както джинджифилът, така и чесънът се използват в традиционната китайска медицина и аюрведа заради техните антибактериални свойства, които подпомагат храносмилането. Смята се, че двете пикантни подправки облекчават подуването на корема, стомашните болки, диарията.

Джинджифилът също така помага и при запек, оригване, гастрит, епигастрален дискомфорт (в горната част на корема), лошо храносмилане, гадене и повръщане.

10 полезни храни за пролетен детокс на организма

Намалява болката и възпалението

Пастата от чесън и джинджифил не само добавя вкус към ястията, но се смята, че може да облекчи главоболието, болките в мускулите. И двете съставки са известни със своите противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението в тъканите и болката. Учени смятат, че пастата може да помогне за намаляване на болката в резултат на артрит, зъбобол, болки в гърба.

Забавя процеса на стареене

Начинът на живот, а и храната, която консумираме, имат отношение към това колко бързо старее тялото ни. Чесънът е богат на антиоксиданти, които спомагат за забавянето на появата на хронични заболявания, свързани с възрастта.

Свързани статии

Смята се, че ароматната подправка, освен че повишава имунитета, намалява риска от образуването на тромби, заболявания, свързани с мозъчно стареене, артрит, образуване на катаракта, подобрява кръвообращението и енергийните нива.

Облекчава кашлицата и запушения нос

Както знаем, чесънът и джинджифилът са двете подправки, които се препоръчват за консумация по време на настинки и грип. Най-напред защото спомагат за повишаване на имунитета, но и затова, че облекчават хремата и кашлицата. Чесънът и джинджифилът имат способността да стимулират отхрачването. Джинджифилът също така успокоява възпалено гърло и болките в мускулите. Чесънът се счита за природен антибиотик.

Коментирай