Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете само плодове?

Рисковете от диетите и детокс режимите с плодове

27.03.2022г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са безспорно здравословна храна. Те са незаменим източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Нужни са на организма и заради богатото наличие на ценни въглехидрати. Много популярни диети и режими за детокс на тялото обаче предлагат хранене предимно или само с плодове. Това носи редица рискове за здравето и организма въпреки иначе полезната природа на плодовете. Те би трябвало да са част от разнообразната и балансирана диета за повече здраве, но не трябва да са единственият източник на хранителни вещества, според healthdigest.com.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Всеки, който се е опитвал да се храни само с плодове за известен период от време знае, че стомашно-чревният тракт изпитва сериозни смущения заради това. Според livestrong.com, диетата на плодове често предизвиква диария, запек, стомашни болки, газове, подуване. Всичко това се дължи на изобилието от фибри и плодови захари в плодовете.

Какво може да се случи в тялото, ако се храните само с плодове?

Колебания в теглото

Тъй като плодовете са нискокалорични, в началото на плодовата ви диета може да отслабнете с няколко килограма. След известно време обаче тялото преминава в режим на гладуване, тъй като не се снабдява с другите важни за метаболизма и жизнените функции макронутриенти – протеини и мазнини. Продължителното следване на плодова диета може да има сериозен негативен ефект върху нивата на енергия, нужна за базовите жизнени функции в организма.

Дефицит на хранителни вещества

Въпреки че плодовете са богати на хранителни вещества, те съвсем не могат да осигурят всичко необходимо на организма. В тях не се съдържат протеини, аминокиселини, мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира. Те не носят и нужните количества витамини от група В, витамин D и калций, както и омега мастни киселини, без които тялото не може да функционира правилно.

Нисковъглехидратни плодове за тънка талия

Повишен риск от кариес

Тъй като плодовете съдържат големи количества естествени захари, това може да доведе до бързо увреждане на зъбите и поява на кариес. Плодовете са с високо съдържание на киселини, което допълнително отслабва емайла и въздейства върху зъбната тъкан.

Нестабилни нива на кръвната захар

Плодовете съдържат много въглехидрати и прости захари. Ако се храните само с плодове, това ще предизвика нестабилност в нивата на кръвната захар, като след хранене тя ще се покачва рязко и драстично, а скоро след това ще изпитвате спадове. Това може да повиши риска от диабет, може да предизвика колебания в енергията.

Вкусни плодове при лошо настроение и депресия

Може да изпитвате глад за други храни

Тъй като тялото ви се бори с недостиг на хранителни вещества, честите изблици на глад са характерен проблем при диети с плодове. Може да имате апетит за всякакви храни – тежки, мазни, сладки, които да ви заситят бързо.

Глад за протеини

Протеините са изключително важни, защото те са градивен елемент на всяка тъкан в тялото. Те изграждат клетките, спомагат за тяхната регенерация, а дефицитът на протеини се свързва с редица сериозни здравословни рискове.

Проблеми с метаболизма

Метаболизмът е сложна система, която включва изключително много компоненти и фактори. За да работи и действа в баланс, метаболизмът се нуждае от разнообразие от макро- и микронутриенти. В храненето трябва да се съдържат макронутриентите протеини, мазнини, фибри и въглехидрати, както и микронутриентите – витамини, минерали, антиоксиданти, фитохимикали.

Ако се храните само с плодове, метаболизмът ще се затрудни и може да настъпят сериозни здравословни проблеми, особено в дългосрочен план.

Важни причини да ядете повече жълти плодове

Липса на енергия

Въглехидратите и захарите са основният източник на енергия. Те се намират в изобилие в плодовете. Диета, която е базирана само на плодове обаче, не е достатъчна, за да осигури нужните нива на енергия. Протеините и мазнините са не по-малко важен фактор в образуването на енергия в тялото. Ето защо балансираното и разнообразно хранене е така важно.

Коментирай