Здраве и красота

Грешки в здравословното хранене, които ви карат да не отслабвате

Как се случва така, че дори здравословната храна се оказва недостатъчна, за да свалите излишни килограми

06.04.2022г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Постигането на идеалното мечтано тегло не е лесна задача. Спазването на диета е в основата на успеха в комбинация с повече физическа активност. Много хора залагат на принципите на здравословното хранене, без обаче да са напълно наясно с хранителните стойности на продуктите, съотношението между главните макронутриенти в една порция, както и за целия ден. Така въпреки избора на иначе здравословни храни, отслабване не се постига. А в някои случаи дори теглото може да се повиши.

Защо не губите тегло, въпреки че се храните здравословно? Къде може да грешите?

Полезни стратегии за изграждане на здравословни навици на хранене

Не се храните толкова здравословно, колкото си мислите

На пазара вече има изключително голямо разнообразие от храни и продукти с етикет „здравословно“. Това, че са без глутен, лактоза или животински продукти съвсем не означава, че са здравословни. Ако се вгледате по-подробно в етикетите им, ще откриете колко добавена захар под различни форми има в такива продукти. Ако наблягате предимно на тях в храненето си, именно скритите захари в тях могат да са причината да не отслабвате, а дори да напълнявате.

Липсват ви същински хранителни вещества

Празните калории са навсякъде, дори в „здравословните“ храни и продукти на пазара. От решаващо значение е да избирате храни, съдържащи полезни протеини, мазнини и въглехидрати без подобрители и други вещества, особено нишестета, сгъстители, овкусители. Всички тези съставки повишават калорийната стойност на продукта, без реално да дават на организма нужните хранителни вещества.

Митове за здравословното хранене

Ако си набавяте макро- и микронутриентите, от които тялото реално има нужда за целите на функциите и процесите си, вие ще изпитвате значително по-малко глад и по-дълготрайна ситост.

Проблемът може да не е в хранителния режим

Диетата, която сте избрали и продуктите, които влизат в нея, може да са възможно най-здравословните, но това да не е достатъчно. Има и други фактори, които влияят на теглото и могат да са пречка в отслабването. Това са сънят, стресът, хормоните. Те оказват огромно влияние на обработката и усвояването на хранителните вещества. От тези фактори зависи как тялото ви ще изгаря мазнините и ще трансформира ли хранителните вещества в енергия или ще ги складира под формата на мастна тъкан.

Възпаления

Възпаленията в тъканите невинаги са осезаеми. Много хора не знаят, че има локални възпаления в клетките и тъканите, защото не чувстват болка, както е при остро гнойно или негнойно възпаление. Локалните тъканни възпаления назряват, ако консумирате захари, алкохол, рафинирани въглехидрати, киселинни храни. Всички те създават среда в тялото, която повишава възпалителните реакции на имунната система. Тялото не усвоява тези вещества по ефективен начин, което се отразява на тъканите и функциите.

5 вещества, които да ограничите, за да остарявате здравословно

Кои са храните, които ще ви помогнат да насърчите отслабването?

Отслабването е свързано със стимулиране на метаболизма. Колкото по-ускорен е той, толкова по-бързо се усвояват хранителните вещества и се изгарят мазнините.

Подправяйте храната си с люти подправки. Те повишават термогенния ефект и стимулират метаболизма.

Изберете качествени соли. Магнезият, калият са примери за здравословни минерали, които е добре да присъстват повече в диетата ви. Ще помагат за увеличаване на усещането за ситост.

Здравословните мазнини са много важни за отслабването. Те дават много енергия, важни са за синтеза и преноса на хормони, за усвояването на витамини. Тялото се нуждае от есенциални мастни киселини, мононенаситени и полиненаситени мазнини в малки количества.

10 от най-здравословните храни за всеки ден

Повече плодове и зеленчуци е един от най-добрите избори, които можете да направите. Те са бедни на калории и същевременно много богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти. Тези вещества контролират кръвната захар, холестерола, дават енергия, стимулират храносмилането и създават усещане за дълготрайна ситост.

Коментирай