Здраве и красота

Ползите от лежането с вдигнати високо крака

Защо е добър метод за отмора на краката

15.02.2021г. / 10 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След дълъг работен ден вдигането на краката нависоко е една от любимите разпускащи пози на много хора. Неслучайно се чувствате така удобно, когато си вдигнете краката. Тази поза, особено в легнало положение, има редица ползи за краката, кръвоносните съдове и здравето като цяло.

Натурални средства при подути крака

Продължителното седене, стоене в изправено положение или работата, свързана с дълго ходене, поставят краката и кръвоносните съдове в тях пред истинско изпитание. Гравитацията противодейства на изкачването на кръвта обратно към сърцето, където да се насити с кислород и да се върне обратно към тъканите. В допълнение ежедневното движение, седене или стоене пречи на нормалния кръвоток, като това може да причини редица здравословни проблеми, симптоми, болки, скованост, стягане в долните крайници.

Краката се чувстват болезнени, подути, с напрежение в тъканите, отекли и с опъната кожа.

Защо лежането с вдигнати високо крака е полезно за цялостното здраве, не само това на краката?

Вдигането на краката високо над тялото в легнало положение (например на стената или върху няколко възглавници) облекчава натоварването на кръвоносните съдове и дълбоките вени в краката. Те са поставени пред най-голямо предизвикателство през целия ден. Ако краката са под перманентно напрежение за дълъг период от време, това увеличава риска от разширени вени, смята клиника Майо.

Защо кръстосването на краката е вредно?

Ако редовно помагате на краката си да отпочинат по този начин, ще намалите риска от поява на спукани капиляри, разширени вени и съсиреци в дълбоките съдове на долния крайник. Дълбоката венозна тромбоза е състояние, при което се образува съсирек (тромб) в някой от дълбоките венозни съдове на краката, който блокира нормалното кръвообращение и може да доведе до сериозни проблеми в краката и цялото тяло. Състоянието е придружено с болка и подуване на краката.

Как да повдигнете краката си така, че да си починат качествено?

Продължителността на оставането с вдигнати крака зависи много от тежестта на състоянието на краката ви. Важно е да не прекалявате, защото все пак това влияе на кръвообращението и ако стоите твърде дълго с вдигнати високо крака, това може да затрудни сърцето в изпомпването на кръвта.

Диета при синдром на неспокойните крака

За да легнете правилно с вдигнати крака, уверете се, че гърбът ви е добре изправен и сте в удобно положение, така че да няма извивки в кръста. Подредете 2-3 възглавници под коленете си и ги свийте под ъгъл от 90 градуса. Поставете ги под коленете, така че да подпрете седалището и бедрата. Останете така в продължение на 30-40 минути.

Можете да използвате облегалката на дивана, стената или малка табуретка, на която да вдигнете краката в това положение. Това ще подобри кръвообращението в краката и ще освободи напрежението. Като бонус и кръстът ви ще се отпусне.

Коментирай
Свободно време