Здраве и красота

Хапвайте сушена папая за здрава коса и при запек

Вкусна и полезна за здравето

26.04.2022г. / 05 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да хапваме различни видове свежи и сушени плодове. От любимите ни сушени сливи, череши, до нещо по-екзотично като папаята. Хубавото е, че вече можем да намерим и качествени сушени плодове, към които няма добавени захарни сиропи и овкусители. Сушената папая е вкусна, ароматна, сладка, но е калорична, затова не бива да прекаляваме с консумацията ѝ.

Богата е на витамин С и е полезна за здравето на сърцето, кожата, зарежда ни с енергия. Вижте още няколко добри причини да я включите към менюто си.

Сушени сливи или сушени фурми – кое е по-здравословно?

Богата е на каротеноиди

Екзотичният плод е невероятно богат на каротеноиди, които имат редица ползи за здравето. Каротеноидите са мастноразтворими пигменти, които придават яркия и красив цвят на редица плодове и зеленчуци, като домати, моркови, папая, грейпфрут, портокали, тиква, кайсии и други. За тях е известно, че спомагат за намаляване на риска от различни заболявания, особено някои видове рак и очни болести.

Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта?

Полезна при запек

Свежата папая е известна със своите слабителни ефекти. Хубавото е, че сушеният плод също запазва тези си свои качества и тъй като е много богат на фибри, може да помогне за облекчаване на запека. Сушената папая може да добавите не само към вашата овесена каша, но и към смути рецепта или да я консумирате с чаша топло мляко, като за тази комбинация се смята, че действа благоприятно върху перисталтиката на червата.

Спомага за намаляване на кръвното налягане и нивата на стрес

Още една добра причина да добавим към менюто си сушена папая. Високото съдържание на калий в плода помага за балансиране на натрия в кръвта, като по този начин предотвратява скокове на кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да създаде стрес в тялото, а вкусната сушена папая може да послужи като редуктор на стреса. Учени смятат, че плодът регулира хормоните на тялото, като същевременно засилва функцията на надбъбречната жлеза при отделянето на кортизол.

10 причини къпините да са част от здравословната ви диета

За по-красива и здрава коса

Сушената папая ни осигурява и фолиева киселина, която е важна за правилната циркулация на вещества до космения фоликул, което помага на косата да расте здрава и силна. Също така, папаята може да помогне за удължаване на жизнения цикъл на косата, като същевременно я прави хидратирана и мека.

Свързани статии

За здрав черен дроб

Според редица изследвания, сушената папая, подобно на пресния плод също има добър защитен ефект върху черния дроб. Учени смятат, че консумацията на сушена папая може да помогне за защита на черния дроб срещу токсини, увреждане, но и че намалява нивата на серумния билирубин.

15 ежедневни навика за здраво сърце

За здрави очи

Папаята е богата на витамин А, който се запазва много добре и в сушената ѝ форма. Витамин А заедно с каротеноидите е важен за поддържане на здравето на очите. Според проучване, публикувано в Archives of Opthalmology, менюто, което е богато на плодове с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и каротеноиди, е отлично за здравето на очите. Също така се смята, че това спомага и за намаляване риска от свързаното с възрастта увреждане на макулата.

Коментирай