Здраве и красота

Как използването на по-слабата ви ръка развива мозъка?

Защо е важно да тренираме и по-несръчната си ръка

05.05.2022г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето хора имат една доминираща ръка, с която не само пишат, но и вършат повечето неща в ежедневието си. Доминиращата ръка е по-стабилна, по-сигурна, с нея извършваме действията по-прецизно, докато другата е просто помощна.

Какво убива мозъка?

Не само генетиката определя дали ще използвате едната си ръка повече от другата. Въпреки че над 40 гена определят тези механизми, според medlineplus.gov, има редица културни влияния, фактори от околната среда, както и чиста случайност, които вкупом влияят върху това коя ръка ще бъде доминираща и коя спомагателна.

Въпреки че се чувстваме по-спокойни и уверени да използваме по-сръчната си ръка, съзнателната употреба на не толкова сигурната ни недоминираща ръка има множество ползи за развиването на мозъчните функции. Според експерти, цитирани от healthdigest.com, използването на недоминиращата ръка в ежедневните дейности може да има значителни ползи за мозъка.

Колкото и трудно да ви се струва например, писането с недоминиращата ви ръка от време на време може да послужи като сериозна тренировка за мозъчната дейност, според невролога Кристен Уилюмър, цитирана от mindbodygreen.com. Научаването на мозъка да се справя с различни задачи с неудобната ръка развива функциите му, вади ви от зоната на комфорт и кара тялото да се справя по нетипичен за него начин, което изгражда допълнителни невронни връзки.

Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

Можете да използвате недоминиращата си ръка за миене на зъби, рязане с ножица или с нож, ако се чувствате по-комфортно да го правите, за връзване на обувки, за хващане на прибори за хранене. Всяко действие, което сте свикнали да правите с доминиращата си ръка, но нарочно извършвате с другата, развива мозъчната дейност.

Свързани статии

Недоминиращата ръка може да бъде от полза и за психичното и емоционалното здраве, както и за когнитивното. Чрез принуждаването на мозъка да се справи с предизвикателствата в ежедневието, но с неудобната за вас ръка, се потиска и склонността към агресия, тревожността, депресията, увеличава се самоконтролът. Това показват данни от изследвания от 2012 година, публикувани в Current Directions in Psychological Science. Употребата на недоминиращата ръка в ежедневните дейности спомага за подобряването на самоконтрола и настроението, тъй като ангажира мозъка в съсредоточаването и изграждането на нови невронни връзки, а това подобрява владеенето на настроението и самоконтрола.

Интровертите – интересни хора, за които знаем твърде малко

Използването на недоминиращата ръка има положително въздействие и върху когнитивните функции. Допринася за регулирането на емоциите, трупането на нова информация и систематизирането ѝ, като това оставя положителен отпечатък върху цялостното психично здраве, според healthdigest.com.

Какво се случва с мозъка, когато не се храним редовно

Коментирай