Когато се опитвате да отслабнете, да стегнете тялото си и да влезете във форма, освен на диета, вероятно залагате и на тренировки. Много хора погрешно смятат, че дългите и изтощителни тренировки са по-ефективни и ще помогнат за постигане на резултатите. Ако известно време сте успявали да поддържате темпото, може би е дошъл момент, в който са се появили някои признаци на умора, на несправяне с упражненията, невъзможност да довършите тренировка, които подсказват, че нещо не е наред.

Какво се случва в тялото, когато тренирате прекалено?

Някои от вас няма да се откажат и ще продължат в същия интензивен дух, докато не тласнат тялото си до лимита му. Прекрачването на тази здравословна граница може да има редица последици за здравето. Други ще спрат и ще си кажат, че нещо не е наред.

Кои са трите основни признака, че тренировките ви се оказват прекалено тежки за вас и е време да намалите темпото, да скъсите времетраенето?

1. Появяват се болки.

Болката е начин тялото ни да ни подскаже, че страда, че нещо не е наред. Въпреки че болка може да се появи и след първата тренировка, тя не трябва да се неглижира. Болката се свързва с натоварване, претоварване, травми, контузии, бавно възстановяване на мускулите и ставите. Всички тези симптоми подсказват, че тренировката ви е прекалено интензивна и продължителна, и се налага да забавите темпото малко, за да дадете шанс на тялото си да се възстанови.

10 причини за постоянна умора

Ако не забавите, когато е нужно, рискувате да започнете да губите мускулна маса, а тя ви е безкрайно нужна. Възможна е поява на травми в ставите, сухожилията, връзките, които дори могат да ви ограничат от тренировки задълго и да ви изкарат извън тренировъчния ви режим, а не искате това. Претренирането не води до резултати, успехи и постигане на цели, а може дори да ви накара да имате регрес. Давайте си качествено време за почивка и слушайте тялото си.

2. Имате моменти на световъртеж, замайване, гадене.

Изтощението не се свързва само с умората. То може да има и по-сериозни изражения, като замайване, прималяване, дори гадене и позиви за повръщане. Всички те означават, че тялото ви е крайно изтощено, няма никакви запаси от енергия, а вие не спирате да го притискате да довършва дългите и интензивни тренировки, с които сте се захванали.

5 лоши неща, които се случват, ако тренирате абсолютно всеки ден

Изтощението и изчерпването на хранителните и енергийни запаси е опасно, защото то може да ви постави и в режим на витаминен дефицит, който да бъде последван от други видове хранителни дефицити, хормонални смущения, дисбаланси, метаболитни проблеми, отразяващи се на работата на мозъка, нервната, сърдечносъдовата и всички останали системи в организма.

Още по темата

3. Проблеми с дишането.

Затрудненото дишане е често срещано при силови, високоинтензивни и кардиотренировки. Затова и може да не му обърнете внимание дълго време. Но то може да е индикация за проблем, претрениране, изтощение. Може би тялото ви се опитва да ви подскаже да намалите времето за трениране, за да има време да се възстанови качествено. Без добра почивка и време за възстановяване, прогресът е бавен, а понякога дори липсва напълно.

Грешки в разтягането преди тренировка, които вредят на здравето

Ако се появят трудности при дишане дори след като тренировката е приключила, това е сигурен симптом, че сте крайно изтощени. Най-добре е да се консултирате с лекар, който да установи какъв точно е проблемът и как да го отстраните.