Здраве и красота

5 лоши неща, които се случват, ако тренирате абсолютно всеки ден

Как липсата на почивка се отразява на тялото?

06.02.2020г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтаете да постигнете желаната фигура колкото се може по-скоро? Много е вероятно да попаднете в един от най-често срещаните капани на този копнеж – правенето на упражнения всеки ден. Много хора допускат тази погрешна стратегия да превземе ежедневието им, с което всъщност реално си вредят много повече, отколкото да си помагат.

Признаци, че сте прекалили с тренировката

Тренировките всеки ден, още повече ако са интензивни и натоварващи, имат своите негативни ефекти, които оказват вредно влияние не само върху постиженията ви, но и върху цялостното ви здравословно състояние.

Какво се случва в тялото, ако тренирате абсолютно всеки ден без почивка?

Спирате да се представяте добре

Ако не си давате време за възстановяване след тренировка, вероятността да започнете да губите издръжливостта и добрата форма на мускулите си е голяма. Натоварването при тренировките оказва натиск върху мускулите и опорно-двигателния апарат, което предизвиква поява на локални възпаления. За да се възстановят тъканите от натоварването и тези възпаления, тялото се нуждае от време за почивка. Щом не му го давате, постепенно започвате да губите силите си и да се представяте все по-зле в залата.

Защо сте постоянно уморени?

Спирате да губите тегло

Ако целта на тренировките ви е отслабване, злоупотребата с упражненията и двигателната активност може да доведе до застой в това начинание. Липсата на адекватна почивка между тренировките повишава хормоните на стреса, най-вече кортизола. Трайно високите му нива водят до задържане на мастна тъкан „за черни дни“. Организмът прави това, защото смята, че ако продължите да тренирате така усилено няма да има откъде да черпи енергия, съответно трансформира всяка погълната калория в мазнини. Ето защо кантарът не помръдва.

Изпитвате колебания в сърдечния ритъм

Когато стресът в тялото се натрупа прекалено много и остане във високи нива за дълъг период от време, това кара тялото ви да не излиза от режима на стреса, в който се намира. Това кара нервната система да реагира, като това рефлектира неминуемо върху всеки мускул в тялото, включително сърцето. Ако редовно прекалявате с тренировките всеки ден, това поставя в сериозен риск състоянието на сърдечносъдовата и нервната ви системи.

Снимка: iStock

Защо чувствате хронична умора

Свързани статии

Лошо настроение

Липсата на мотивация и отчаянието заради спада в енергията, продуктивността и постигането на резултати засягат и настроението ви. След като сте изтощили тялото си до краен предел без да сте получили търсеното удовлетворение, вие започвате да се чувствате все по-зле и по-малко мотивирани. Целият този порочен кръг, в който сте навлезли, ви кара да изпитвате емоционално и физическо изтощение, което се характеризира с депресивни чувства.

Защо се будите изморени сутрин?

Страдате от безсъние

Крайното изтощение не води до здрав сън, както погрешно се смята. Всъщност, натрупването на високи нива на стрес пречи на заспиването и прави съня неспокоен и повърхностен през цялата нощ. На сутринта се събуждате изморени, а имате и трудности със ставането, особено ако сте успели най-после да заспите призори. Това са само част от негативните ефекти на тренировките всеки ден без почивка.

Хронична умора – какво я причинява?

По-енергични от сутрин до вечер – ето как!

Причини да правите упражнения с ластик

Коментирай
Свободно време