Желязото е елемент, който присъства в нашите тела и който има незаменими функции в организма. Без него животът е немислим. Желязото играе съществена роля в преноса на кислород от белия дроб към всяка клетка и тъкан в тялото. Набавянето на достатъчно количество желязо е от огромно значение за цялостното здраве, за производството на червени кръвни клетки, за нормално работеща имунна система. 

Скрити симптоми на анемия, за които не подозирате

Когато желязото в организма не е достатъчно, може да започнат да се появяват някои симптоми и неразположения. А ако дефицитът на желязо не бъде овладян, това може да доведе до анемия. Това състояние не е никак маловажно и е от съществено значение да бъде навреме овладяно. 

Кои са признаците, че може да страдате от дефицит на желязо?

По-тежки менструални цикли 

Жените с по-обилна менструация, повече кървене, образуване на съсиреци, са с по-висок риск от недостиг на желязо заради загубата на повече кръв. Препоръчително е да се консултирате с лекар, който да ви прегледа, да проведе нужните изследвания, за да се изключи потенциален недостиг на важния минерал. 

Бледа кожа 

Някои хора имат по-бледа кожа по природа. Но ако вашата не е била такава, а впоследствие сте започнали да забелязвате изменения в цвета ѝ, консултирайте се с лекар. При дефицит на желязо кожата може да стане по-бледа, синкава, жълтеникава, кръвоносните съдове да станат по-видими, сякаш кожата е полупрозрачна. При по-сериозни дефицити на желязо могат да се наблюдават и промени в цвета на устните, клепачите, вътрешната част на устните, венците. 

Лесно уморяване, задъхване 

При недостиг на кислород е много вероятно да започнете да се задъхвате от минимални усилия. Когато в тялото не достига желязо, кръвните клетки се затрудняват да пренасят достатъчно количество кислород до тъканите. Резултатът е умора при леки натоварвания, ходене, качване на стълби. 

Кои храни помагат при анемия и как да ги включите в рецептите си

Сърцебиене 

Ако в организма ви няма достатъчно желязо, сърдечносъдовата система може да се затрудни. Сърцето започва да бие ускорено, за да успее да компенсира недостига на желязо, респективно на кислород. Може да се появи ускорен пулс, аритмия (неравномерен сърдечен ритъм), които да влошат цялостното здравословно състояние. 

Синдром на неспокойните крака 

Ако сте забелязали, че краката ви са станали неспокойни, постоянно ги тръскате, потупвате с тях, докато седите, това може да е признак на дефицит на желязо, според института „Джонс Хопкинс“. Според учените, колкото по-ниски са нивата на желязо в кръвта, толкова по-осезаеми стават симптомите, свързани с нервната система. 

Още по темата

Главоболие 

Появата на чести главоболия, които не се повлияват от медикаменти и не отминават лесно, може да се дължат на дефицит на желязо. Проблемът идва от това, че тъканите в мозъка не се снабдяват качествено с кислород, което затруднява тяхната функция. 

Има ли връзка между анемията и косопада?

Косопад 

Косопадът може да се наблюдава по много причини, една от които е желязодефицитна анемия. Загубата на коса настъпва, когато космените фоликули не се захранват нормално с кислород и хранителни вещества, стават слаби и падат лесно, а фазата на растеж се забавя.  

• Статията е информативна. Ако забележите необичайни симптоми, консултирайте се с лекар.