Здраве и красота

Има ли връзка между анемията и косопада?

Защо дефицитът на желязо може да повлияе на косата

08.10.2021г. / 11 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Анемията е здравословно състояние, при което се наблюдават промени в червените кръвни клетки. Те са предизвикани от различни фактори. Ето защо и анемията бива различни видове в зависимост от причините за появата ѝ. Ако в тялото има дефицит на желязо е налице желязодефицитна анемия. Ако страдате от недостиг на витамин В12 пък, анемията в такъв случай се нарича мегалобластна. Съществуват още разновидности на това състояние, всяка от които е продиктувана от различни фактори.

Храни за жени, страдащи от анемия

Каквато и да е причината за възникване на анемия, признаците са сходни – студени крайници, бледа кожа, умора, слабост, липса на енергия, замаяност, затруднено дишане в по-тежки случаи.

Според Medical News Today, косопадът също може да е следствие от анемията, въпреки че не е задължително. Много хора, които страдат от анемия, не изпитват проблеми с падането на косата, но при други състоянието се наблюдава и може да се установи връзка. Изследванията сочат, че причинно-следствена връзка между двете състояния не е открита със сигурност, но при някои пациенти се наблюдава свързаност на двата проблема.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

За щастие, ако косопадът е причинен от анемия, това го прави временно явление. След овладяване на анемията, растежът на косата се очаква да се нормализира и възстанови, според healthdigest.com.

Косопад, провокиран от анемия, се среща най-често при желязодефицитните ѝ форми. При този вид анемия има затруднен пренос на хемоглобин – важен протеин, който отговаря за транспорта на кислород до тъканите. Това влияе на космените фоликули, като ги прави слаби и забавя техния естествен цикъл на падане и растеж.

10 натурални метода за борба с косопада

Добрата новина е, че когато нормализирате стойностите на желязото в кръвта се очаква и косопадът да намалее. Важна е консултацията с лекар, който да определи състоянието ви и да ви посъветва как да действате. В повечето случаи недостигът на желязо се овладява с подходящата диета, която включва месо, яйца, млечни продукти, морски дарове, черен дроб, риба, боб, тъмнозелени листни зеленчуци, патладжани. Те са богати на желязо и допринасят за възстановяване на стойностите му в кръвта.

Богати на желязо храни, борещи се с анемията (галерия)

* Ако лекарят ви прецени, че се налагат добавки с желязо, може да включи и такива към храненето ви. Не взимайте добавки с желязо сами. Винаги се консултирайте с лекар, преди да предприемете прием на добавки.

Коментирай