Здраве и красота

10 натурални средства за успокояване на безпокойство и тревожност

Как да се справите със стреса без лекарства

13.06.2022г. / 06 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Лавандула 

Лавандулата има превъзходен аромат. Тя има и противовъзпалителни свойства по отношение на тъканите в тялото. Може да се използва като ароматерапия или под формата на чай. Етеричното масло от лавандула, разпръснато из различни кътчета на дома, може да ви помогне да се преборите с тревожността. Лавандулата стимулира и механизмите на съня. 

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

7. Задържане на дъха 

Задържането на дъха е изпитана техника за успокояване на сърдечния ритъм при безпокойство. Този метод помага за намаляване на тревожността и овладяване на стреса. Вдишайте бавно, задръжте дъха си и отпуснете въздуха още по-бавно. Повторете това няколко пъти. 

8. Закусвайте 

За да помогнете да тялото си да се справя със стреса, не го карайте да гладува. То се нуждае от пълноценни хранителни вещества, за да балансира хормоните си и да съумее да подкрепи нервната система. Закуската е най-важното хранене за деня. Направете я здравословна и пълноценна. Включете храни, богати на триптофан – естествен елемент в храната, който в тялото участва в синтеза на серотонин – хормонът на щастието. 

Свързани статии

9. Яжте омега-3 мазнини 

Омега-3 мастните киселини са много важни за нервната система. Те се срещат в рибата, морските дарове, ядките, семената, авокадото, кокосовото масло. Наблегнете на тях в храненето си за по-малко стрес и по-устойчива нервна система. 

Видове стрес и как да ги разпознаем

10. Разхождайте се на открито 

Една добра стратегия за борба със стреса и тревожността са разходките сред природата. Ходете пеша колкото по-често можете. Когато имате възможност, разхождайте се в парка, в планината, в някоя градина или просто ходете на работа пеша. Разходките и гледките, свързани с природата и дори с градската среда може да ви помогне да бъдете по-устойчиви към стреса и да се преборите по-лесно с тревожността. 

Коментирай