Здраве и красота

Етерични масла при пигментни петна

За красива кожа

04.06.2022г. / 05 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

През пролетно-летните месеци кожата ни е изложена на повече слънчеви лъчи. Това увеличава и риска от появата на пигментни петна, в зоните, които са по-често открити, особено лицето. Разбира се, хиперпигментацията може да се дължи на бременност, хормонални промени в организма, генетика и други. Видовете хиперпигментация включват лунички, старчески петна, мелазма, постинфламаторна хиперпигментация и белези от пъпки.

Въпреки че има разнообразни козметични продукти за подобряване тена на кожата и минимизиране на пигментните петна, вижте някои етерични масла, за които също се смята, че действат благоприятно при този кожен проблем.

Внимание, тази статия е с информационен характер. Преди употреба се консултирайте със специалист.

5 маски за лице с алое вера – за по-малко бръчки и без пигментни петна

Масло от розмарин

Етеричното масло от розмарин е чудесна грижа за избледняване на пигментните петна. Смята се, че съдържащите се в него фитонутриенти, помагат в борбата с уврежданията, свързани със свободните радикали и хиперпигментацията.

Масло от лимон

Етеричното масло от лимон съдържа витамин С – антиоксидант, за който е известно, че предпазва кожата от свободните радикали, които допринасят за образуването на меланин. Освен това витамин С намалява синтеза на меланоцити. Това са кожните клетки, които произвеждат меланин.

7 трика за прикриване на бръчките

Масло от семена на моркови

Невероятното морковено масло съдържа умбелиферон и бета-каротин, за които се смята, че помагат за предпазване на кожата от увреждането, което слънчевите лъчи нанасят.

Масло от сандалово дърво

Етеричното масло от сандалово дърво инхибира производството на тирозиназа, участваща в синтеза на меланин. Това го прави подходяща грижа за изсветляване на хиперпигментацията.

Кои храни намаляват риска от пигментни петна през лятото?

Масло от здравец

Още едно ароматно масло, което освен че има противовъзпалителни свойства, помага за намаляване на тъмните петна по кожата, причинени от слънчеви лъчи, белези от пъпки.

Как да използваме етерични масла против хиперпигментация и за красива кожа?

Важно е винаги да избираме висококачествени масла и да се съветваме със специалист относно това как да ги ползваме за нуждите на нашата кожа. Етеричните масла винаги трябва да се разреждат преди нанасяне върху кожата, като това разреждане обикновено става с базови масла, като арганово, кокосово, масло от жожоба, масло от шипкови семена, масло от шея и други. Може да добавяме етерични масла и към нашите домашни маски за лице.

Ароматните масла с различни свойства могат да се комбинират, за да се увеличат ползите от всяко отделно.

Свързани статии

Ето една примерна рецепта за грижа срещу пигментни петна, която подхранва кожата и я прави по-мека, гладка и красива.

В стъклено шишенце/бурканче (за предпочитане от тъмно стъкло) комбинирайте 4 капки етерично масло от лимон, 4 капки етерично масло от семена на моркови и 25-30 капки масло от шипкови семена. Разбъркайте добре. Тази грижа може да нанасяте вечер на чиста и суха кожа върху проблемните зони.

Маслото от семена на шипки е много богато на мастни киселини и витамин А, който е естествен ретиноид. Също така маслото осигурява на кожата ни витамин С, за който се смята, че има допълнителни фотопротективни свойства против стареене. Още за ползите от това масло може да прочетете тук.

Коментирай